White spot leasies (witte vlekken op de tanden)

White spot leasies zijn doffe witte vlekken op het glazuur die poreus zijn geworden (dat wil zeggen dat er luchtbellen in zijn gekomen) door langdurige ophoping van tandplaque. Deze plekjes bevinden zich vaak aan de buitenzijde van de tanden en kiezen langs de tandvleesrand.

In dit artikel

Lees in dit artikel meer over witte vlekken op de tanden is en hoe dit ontstaat. Kies hieronder uit één van de onderwerpen:

Hoe controleren de tandarts en mondhygiënst op witte vlekken?

De witte plekjes worden extra zichtbaar als je op het gebit blaast omdat de tanden en kiezen uitdrogen en dan de vlek beter te zien is. Dit is één van de redenen waarom een tandarts of mondhygiënst altijd even met koude lucht blaast tijdens de half jaarlijkse controle.

White spot leasies

Oorzaak van witte vlekken op de tanden

De oorzaak van een white spot leasie is langdurige ophoping van tandplaque. Elke keer wanneer je iets eet of drinkt, zetten bacteriën in de tandplak de suikers en koolhydraten in het voedsel om in zuur. Zo ontstaat een zuurstoot die het glazuur kan aan¬tasten, waardoor een beginnend gaatje/white spot leasie ontstaat. Als het cariësproces zich voortzet, dan wordt het dieper gelegen tandbeen (dentine) aangetast. Dentine is veel zachter dan glazuur en dus kan het gaatje/caries zich daar veel sneller uitbreiden. Omdat white spot leasie een gaatje in het glazuur is hoeft dit niet gevuld te worden zoals bij dentine caries.

Vaak komen deze white spot leasies voor bij kinderen met een beugel omdat, de beugel een hindernis is bij het tandenpoetsen en bovendien kunnen er gemakkelijk etensresten en bacteriën achter blijven hangen.

Behandeling van witte vlekken op de tanden

Omdat een goede mondverzorging essentieel is stuurt de tandarts je vaak door naar een preventie assistente of mondhygienst(e). Deze geeft jou informatie en adviezen om dit proces te voorkomen. Heb je last van witte vlekjes op jouw tanden? Maak dan een afspraak bij één van onze praktijken in Voorthuizen of Barneveld. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

  • Mondzorg voor mensen met een verstandelijke beperking

    30 november 2023

  • Thuis uw tanden bleken

    12 oktober 2023

  • Invloed van mondgezondheid op gehele gezondheid

    08 september 2023