Waarom is frisdrank schadelijk?

De meeste mensen weten wel dat snoepen niet goed is voor de tanden. Minder mensen weten dat frisdrank, juist ook de light varianten en de soorten zonder prik zoals appelsap, tanden in een rap tempo kunnen aantasten. Hoe kan dit?

Zure smaak veroorzaakt tanderosie

De meeste frisdranken zijn zuur. Dit zorgt voor een frisse smaak. De zure smaak wordt gemaskeerd door suikers of zoetstoffen. Het zuur uit de frisdrank lost als het ware de buitenste laag van uw tanden en kiezen op. Dit noemen we tanderosie. Hierdoor worden de tanden bros, kunnen er sneller gaatjes ontstaan en kan gevoeligheid optreden. Uw eigen speeksel zorgt ervoor dat het zuur wordt geneutraliseerd. Het speeksel heeft hier echter wel even de tijd voor nodig. Het kan afhankelijk van het soort frisdrank tot 1,5 uur duren voordat het zuur is geneutraliseerd en daarmee de aantasting aan de tanden is gestopt.

Tanderosie is niet of nauwelijks te behandelen. Daarom is het verstandiger om het voor te zijn.

Vijf tips tegen tanderosie

Tips om tanderosie te beperken zijn:

  • Drink uw drankje zo mogelijk binnen een korte tijd op; zeker voor kinderen geldt dat ze graag een slokje nemen en dan weer gaan spelen, om een half uur later weer een slok te nemen. De tanden krijgen hierdoor steeds een nieuwe zuuraanval.
  • Drink zo mogelijk door een rietje.
  • Beperk zeker bij kinderen het gebruik van frisdrank. Water, melk en thee kunnen veilig gedronken worden.
  • Wacht 1 tot 1,5 uur met het poetsen van uw tanden na het drinken van frisdrank.
  • Poets uw tanden 2 keer per dag met fluoridehoudende tandpaste. Fluoride zorgt ervoor dat uw tandglazuur minder makkelijk op kan lossen.

Maak een afspraak

Benieuwd wat Tandartsenpraktijk Vermeulen voor uw gebit kan betekenen? Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij onze tandartsenpraktijk in Barneveld of Voorthuizen.

Maak een afspraak

  • Krentenbaard: wat is het en hoe behandel je het?

    29 oktober 2024

  • Waarom moet de tandarts een foto maken van mijn gebit?

    04 oktober 2024

  • Kiespijn: wat nu?

    05 september 2024