Waarom verkleuren tanden?

Het behouden van een stralend witte glimlach is een wens voor velen, maar er zijn diverse oorzaken voor het verkleuren van tanden. Tanden kunnen verkleuren door kleurstoffen in voedingsstoffen, veroudering, ontwikkelingsstoornissen, tandbederf (cariës), medicijngebruik of verkleuring door een vulling. Het is niet altijd mogelijk om deze verkleuringen met het tandenbleken op te lossen. Vraag dus allereerst of het bij u mogelijk is om de tanden te laten bleken of dat er andere stappen nodig zijn om de verkleuring van uw tand op te lossen. Het bleken van kronen, facings of vullingen lukt namelijk niet.

In dit artikel

In dit artikel leggen we uit waarom tanden kunnen verkleuren en welke stappen worden genomen om ze witter te maken. We zullen ook enkele belangrijke overwegingen bespreken, evenals de kosten die in 2023 verbonden zijn aan tandenbleken. Kortom, we zullen u voorzien van informatie die u helpt om weloverwogen beslissingen te nemen over het verbeteren van de kleur van uw tanden en het behouden van een stralende glimlach.

Donkere aanslag op de tanden

Door het roken, drinken van koffie/thee of wijn etc. kan er een donkere aanslag op de tanden komen. Deze aanslag en indien aanwezige tandsteen, zal allereerst verwijderd moeten worden. Wellicht vindt u uw tanden dan al wel wit genoeg en is het bleken niet meer nodig. Indien dit niet het geval is, kijken wij met u verder naar het tandenbleken.

Stappenplan voor tandenbleken

Indien u besluit om uw tanden te bleken, dan volgt u het onderstaande stappenplan:

  1. Er worden afdrukken gemaakt van uw gebit. Het tandtechnisch laboratorium zal van deze afdrukken de bleekbitjes maken.
  2. Ongeveer een week na het afdrukken zijn de bleekbitjes gereed en kunt u deze bij ons in de praktijk ophalen met de bleekgel. De bleekgel bewaart u in de koelkast.
  3. De gel brengt u in de bleekbitjes en draagt u gedurende de nacht (minimaal 8 uur). U kunt dus zelf kiezen wanneer u wilt bleken. Het belangrijkste is dat u de adviezen goed volgt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u niet teveel gel in de bitjes doet, zodat de gel niet overloopt en uw tandvlees raakt, dit kan voor irritatie zorgen.
  4. Na 7 nachten achtereenvolgens is de bleeksessie afgelopen. Indien u lichte gevoeligheid opmerkt is het advies om om de dag te bleken, dan bent u 14 dagen bezig. De bitjes houdt u 8 uur per nacht in. Mocht u al eerder tevreden zijn met het resultaat mag u altijd eerder stoppen.
  5. Let op: tijdens het bleken en 48 uur na de laatste nacht wanneer u bleekt wordt het afgeraden om kleurstoffen in te nemen. Bovendien kunnen uw tanden/kiezen na het tandenbleken gevoelig worden voor warm of koude.
  6. Na 9 maanden of langer mag u weer opnieuw starten met bleken. U kunt bij ons de bleekgel opnieuw bestellen. Gooi uw bleekbitjes niet weg, deze kunt opnieuw gebruiken.

Wanneer kan u uw tanden niet laten bleken?

Belangrijke overwegingen moeten in acht worden genomen wanneer men overweegt om tanden te bleken. Deze factoren kunnen van invloed zijn op de geschiktheid van het bleken en kunnen bepalen of het proces veilig en effectief is voor een individu. Hieronder vindt u enkele contra-indicaties die van belang zijn om te bespreken voordat u besluit te starten met tandenbleken:

  • U bent jonger dan 18 jaar
  • U rookt dagelijks
  • Er is parodontitis bij u vastgesteld
  • U heeft al gevoelige tanden/kiezen

Wat zijn de kosten voor het tandenbleken?

In 2023 bedragen de kosten voor tandenbleken ongeveer €375,-. Deze prijs omvat het volledige bleekproces, inclusief de vervaardiging van de op maat gemaakte bleekbitjes en de benodigde bleekgel. Indien u na een periode van 9 maanden opnieuw overweegt om uw tanden te bleken, is er een optie om extra bleekgel aan te schaffen. Deze nabestelling van bleekgel kost €35,-. Het stelt u in staat om de witheid van uw tanden op peil te houden en het bleekproces te herhalen wanneer dat nodig is.

Neem contact op

Het is raadzaam om contact op te nemen met uw tandarts voor specifieke prijsinformatie en om eventuele vragen te stellen over het bleekproces en de kosten die ermee gemoeid zijn. Het is echter een investering in uw zelfvertrouwen en de kwaliteit van uw glimlach, waardoor velen het de moeite waard vinden. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden bij Tandartsenpraktijk Vermeulen? Klik op de onderstaande knop en neem contact op met één van onze vestigingen in Barneveld of Voorthuizen.

Neem contact op

  • Is elektrisch tandenpoetsen beter?

    25 april 2024

  • Wolf in het gebit

    04 april 2024

  • Complexiteit van (orale) lichen planus

    29 februari 2024