Het plaatsen van implantaten

Tandimplantaten zijn gemaakt van titanium. Dit is een metaal dat zeer goed verdragen wordt door het eigen lichaam. Het komt maar zeer zelden voor dat titanium niet goed wordt verdragen. Het implantaat neemt de functie van de tandwortel over en geeft de kauwkracht van het implantaat door aan het kaakbot. Een groot voordeel is dat het kaakbot door deze natuurlijke belasting vitaal blijft en niet slinkt. Vervolgens wordt op het tandimplantaat een op maat gemaakte kroon, brug of kunstgebit geplaatst.

In principe kan bij iedereen met een volgroeide kaak een implantaat worden geplaatst, mits de gezondheid dit toelaat. Soms is het nodig om extra bot bij te plaatsen.

Korte pijnloze ingreep voor een duurzame oplossing

Om het implantaat de functie van de tandwortel over te kunnen laten nemen, wordt het implantaat met een korte ingreep en onder plaatselijke verdoving in het kaakbot geplaatst. Vervolgens groeit het bot vast aan het implantaat. Zodra het implantaat goed in de kaak is vastgegroeid, is er een solide basis ontstaan om een kunstgebit op vast te klikken of om kronen en bruggen te plaatsen.

De voordelen van implantaten zijn:

 • Komen esthetisch en functioneel het meest in de buurt van natuurlijke tanden.
 • Voelen aan als eigen tanden en kiezen.
 • Vormen een stabiel fundament voor de prothese. U ondervindt geen hinder meer van pijnlijke drukplekjes en het los komen van uw prothese. Het gehemelte wordt niet langer afgedekt door de kunststof plaat van de prothese, hetgeen een positief effect heeft op de spraak en het kauwen.
 • Maken het bijslijpen van de aangrenzende tanden overbodig indien er een brug gemaakt moet worden om een verloren gegane tand of kies te vervangen.
 • Kunnen voorkomen dat het kaakbot slinkt dankzij de natuurlijke belasting van het kaakbot. Bot dat niet meer belast wordt omdat tanden de krachten niet meer aan het bot afgeven, slinkt. Implantaten zorgen voor afgifte van kauwkrachten aan het bot, waardoor slinken van het kaakbot wordt tegengegaan.

Implantologie kan worden ingezet ter vervanging van een enkele tand of kies, ter vervanging van enkele, naast elkaar liggende tanden of kiezen (brug) of ter ondersteuning en verankering van een volledig, uitneembare prothese (klikgebit)

Behandelperiode

De behandelperiode is afhankelijk van de soort behandeling, conditie kaakbot en type constructie. Het implantaat heeft tijd nodig om in het bot vast te groeien. In de tussenliggende periode wordt een noodvoorziening aangebracht, zodat u niet zonder tanden of kiezen hoeft rond te lopen.

Behandelkosten

De soort behandeling bepaalt de daaraan verbonden kosten. Ziektekostenverzekeraars hebben een behandeling met implantaten inmiddels geheel of gedeeltelijk in hun pakket opgenomen. Het is aan te raden de kosten en vergoedingen vooraf met uw tandarts en verzekeraar door te nemen.

Meer informatie

Voor gedetailleerde informatie over implantologie, inclusief behandelingen, voordelen, kosten en vergoedingen, nodigen we u uit om de website implantaat.nl.

Implacom

 • Wolf in het gebit

  04 april 2024

 • Complexiteit van (orale) lichen planus

  29 februari 2024

 • Waarom heb ik fluoride nodig?

  02 februari 2024