Waarom heb ik fluoride nodig?

Gaatjes ontstaan door zuren in de mond die uitgescheiden worden door bacteriën. Deze bacteriën zitten in tandplak, het laagje dat met tandenpoetsen en stokeren of rageren weggaat. Toch lukt het niemand om het gebit altijd 100% schoon te maken. Daarbij kan fluoride helpen. Fluoride is een stofje dat ervoor zorgt dat tanden sterker worden, waardoor er minder snel gaatjes ontstaan. Het toepassen van fluoride hoort bij het basisadvies voor mondgezondheid dat voor iedereen geldt.

In dit artikel

In dit artikel wordt het gebruik van fluoride uitgelicht. Selecteer één van de onderstaande onderwerpen om direct meer te lezen:

Waar zit fluoride in?

De meest voorkomende manier waarop fluoride toegepast kan worden, is in tandpasta. Eigenlijk zit in alle merken tandpasta de nodige hoeveelheid fluoride. Dit is te vinden bij de ingrediënten onder de vermelding ‘ppm’. Dit staat voor ‘parts per million’. Bij jonge kinderen is dit gehalte lager dan bij volwassenen.

Basisadvies voor fluoride

Het basisadvies voor fluoride is als volgt:

  • 0 en 1 jaar (vanaf het doorbreken van de eerste tand):
    1x per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta (500 - 750 ppm fluoride).
  • 2, 3 en 4 jaar:
    2x per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta (500 - 750 ppm fluoride).
  • 5 jaar en ouder:
    2x per dag poetsen met fluoridetandpasta (1.000 - 1.500 ppm fluoride). Dit kan een junior-, kinder- of een tandpasta voor volwassenen zijn.

De dosering moet dus aangepast worden op de leeftijd. Op jonge leeftijd kan een te hoge concentratie van fluoride tijdens de ontwikkeling van de tanden en kiezen tot fluorose leiden. Dit zijn witte vlekken en streepjes op de tanden.

Voor zowel kinderen als volwassenen geldt dat een bolletje tandpasta (ter grootte van een erwt) op de tandenborstel genoeg is. Na het tandenpoetsen is het beter om de mond niet grondig na te spoelen met water, zodat er wat van het fluoride achterblijft en het kan doorwerken.

Waarom heb ik fluoride nodig?

Aanvullend advies voor fluoride

Als je snel gaatjes hebt, kan je naast het twee keer per dag poetsen, een extra keer op de dag spoelen met een mondspoelmiddel met fluoride. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn bij het hebben van een beugel. Het spoelen haalt de tandplak niet weg, maar zorgt wel voor een extra fluoridemoment, omdat te vaak poetsen het tandvlees kan beschadigen.

Verder wordt tot ongeveer 16 jaar bij de tandarts ook fluoride aangebracht op het gebit. Dit kan in de vorm van een bitje of kwastje met gel. Dit is een wat sterkere concentratie fluoride. Als het nodig is, wordt er ook bij oudere mensen soms lokaal fluoride aangebracht op plekken die kwetsbaar zijn voor gaatjes.

Soms kan het poetsen ook minder goed gaan door ziekte of een verstandelijke of lichamelijke beperking. Ook kan het hebben van een droge mond zorgen voor een hoger risico op gaatjes. Dan kan het ook nodig zijn om extra te spoelen met een fluoridemondspoelmiddel of een fluoridebehandeling te krijgen bij de tandarts. De behandelaar kan ook een tandpasta voorschrijven met een hogere concentratie fluoride.

Is fluoride schadelijk?

Fluoride in mondverzorgingsproducten is veilig. Naast dat het veilig is, is het ook effectief. Het is een van de meest onderzochte stoffen. Daarom weten we precies hoe het op een veilige manier ingezet kan worden.

Neem contact op

Als je vragen hebt welke fluoridemaatregelen het beste zijn voor jouw gebit, kan je dit bespreken met Tandartsenpraktijk Vermeulen. Klik op de onderstaande knop en neem contact op met één van onze vestigingen in Barneveld of Voorthuizen.

Neem contact op

  • Is elektrisch tandenpoetsen beter?

    25 april 2024

  • Wolf in het gebit

    04 april 2024

  • Complexiteit van (orale) lichen planus

    29 februari 2024