Gevoelige tandhalzen

Wij spreken van gevoelige tandhalzen wanneer je last hebt van je tanden bij het eten en drinken van:

  • warme producten
  • koude producten
  • zoete producten
  • zure producten

Gevoelige tandhalzen ontstaan alléén wanneer het tandvlees is teruggetrokken. Zonder teruggetrokken tandvlees is deze gevoeligheid niet mogelijk. Eenmaal teruggetrokken tandvlees komt niet meer terug.

In dit artikel

In dit blogartikel leggen we uit hoe het kan dat tanden en kiezen gevoelig zijn bij warm of koud eten en drinken. Selecteer hieronder één van de onderwerpen om direct meer te lezen:

Waardoor ontstaan gevoelige tandhalzen?

Vaak denkt men om dat langdurig hard schrobben met de tandenborstel, de tanden en kiezen goed schoon houdt. Dit werkt echter averechts voor het tandvlees. Door het harde poetsen trekt het tandvlees zich terug waardoor u gevoelige tandhalzen creëert. Het tandvlees wordt hier letterlijk door weg gepoetst.

Ook een slechte mondhygiëne kan een oorzaak zijn van terugtrekkend tandvlees. Door plaque ophoping ontstaat er een ontsteking van het tandvlees, wat kan leiden tot een ontsteking van het kaakbot (parodontitis).

Last van tanden bij warm en koud eten

Waardoor ontstaat de pijn?

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat u ziet en is voorzien van een sterke laag glazuur. De wortels ziet u niet en hebben géén glazuur. Zodra het tandvlees zich terugtrekt, komt dus een stukje van de tand zonder glazuur bloot te liggen. Dit poreuze materiaal is tandbeen

.

In tandbeen zitten kanaaltjes die verbonden zijn met de zenuwholte binnenin de tand of kies. Als het tandvlees de kanaaltjes afsluit, merkt u daar niets van. Is het tandvlees weg, dan komt door warme, koude, zoete of zure prikkels het vocht in die kanaaltjes in beweging. Die beweging irriteert de zenuwen en veroorzaakt zo de pijn.

Hoe kun je gevoelige tandhalzen voorkomen?

Als eerste is het van belang om de mondhygiëne op peil te houden. Dit betekent dat u dagelijks twee keer per dag twee minuten uw tanden en kiezen poetst. Dit kan zowel met een zachte handtandenborstel of een elektrische tandenborstel. Het is belangrijk niet te hard te poetsen. Ook is het belangrijk dagelijks de ruimtes tussen de tanden en kiezen te reinigen met tandenstokers, floss of ragers.

Het veranderen van het voedingspatroon kan ook invloed hebben op de gevoeligheid van tandhalzen. Zuren maken het tandbeen zachter, waardoor dit eerder wordt wegpoetst. Het minderen van het drinken van sappen, frisdranken of het eten van citrusfruit, zorgt voor minder slijtage van het tandbeen.

Wat kan de tandarts tegen gevoelige tandhalzen doen?

Verbetering van mondhygiëne

De tandarts of mondhygiënist kan alleen samen met u de gevoeligheid aanpakken. Afhankelijk van de oorzaak, zult u uw mondhygiëne moeten verbeteren, manier van poetsen aanpassen of uw voedingspatroon veranderen. Ook is er een fluoride lak die een tandarts of mondhygiënist kan aanbrengen. Dit zal het probleem tijdelijk verhelpen maar niet oplossen.

Tandpasta's die de klachten verminderen

Er zijn diverse tandpasta's op de markt die deze klachten verminderen of zelfs verhelpen. Deze tandpasta's brengen een beschermlaagje aan waardoor de doorgang wordt geblokkeerd in het tandbeen naar de zenuwholte. Veel patiënten hebben profijt van deze tandpasta's.

Vulmiddel (composiet)

Bij ernstige klachten kan de tandarts de blootliggende halzen voorzien van een vulmiddel, bijvoorbeeld composiet. Als u zich in deze klachten herkent, schroom dan niet om een bezoek te brengen aan u tandarts of mondhygiënist. Zij zullen samen met u tot een passend advies/oplossing komen.

Maak een afspraak

Heeft u vaak last van uw tanden en kiezen bij warme en koude voedingsproducten? Tandartsenpraktijk Vermeulen staat voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij één van onze vestigingen in Barneveld of Voorthuizen.

Neem contact op

  • Krentenbaard: wat is het en hoe behandel je het?

    29 oktober 2024

  • Waarom moet de tandarts een foto maken van mijn gebit?

    04 oktober 2024

  • Kiespijn: wat nu?

    05 september 2024