Wegen de kosten op tegen de baten?

De kosten van een elektrische tandenborstel kunnen variëren van 20 euro tot 400 euro. Daarnaast hebben sommige elektrische tandenborstel een vrij korte levensduur en moeten de opzetborsteltjes voor de elektrische 3 maanden vervangen worden. Waarom zoveel geld uitgeven, als je voor een paar euro een handtandenborstel kan kopen?

In dit artikel

In dit artikel bespreken we de het gebruik van een elektrische tandenborstel in vergelijking met een traditionele handtandenborstel. Selecteer één van de onderstaande onderwerpen om direct meer te lezen:

Drie grote voordelen

Een elektrische tandenborstel is zeer nuttig. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar onder andere tandenborstels, mondspoelmiddelen en tandpasta’s. Hieruit is gebleken, dat elektrisch tandenpoetsen drie grote voordelen heeft ten opzichte van de handtandenborstel. Het is:

  1. Makkelijker
  2. Efficiënter
  3. Veiliger

1. Makkelijker tandenpoetsen met een elektrische tandenborstel

Tandenpoetsen is makkelijker, omdat de elektrische tandenborstel de juiste beweging al voor je maakt. De haartjes bewegen veel sneller dan je ooit met de hand voor elkaar krijgt. Uiteindelijk kun je met de handtandenborstel hetzelfde resultaat bereiken als met een elektrische borstel, het is alleen moelijker.

2. Efficiënter tandenpoetsen met een elektrische tandenborstel

Ook is uit onderzoek gebleken, dat er minder kans is op gingivitis, doordat het tandplaque beter kan worden weg gepoetst. De kleine borstelkop zorgt ervoor dat ook moeilijk bereikbare plekken eenvoudiger gepoetst kunnen worden.

3. Veiliger tandenpoetsen met een elektrische tandenborstel

Tenslotte zijn elektrische tandenborstels veiliger. Veel mensen denken dat je met schrobben en veel kracht zetten tandplaque verwijdert. Hierdoor hebben ze de neiging om veel druk te zetten. Door hardmatig poesten kan er een zogenaamde ‘poets trauma´ ontstaan. Dit betekent een beschadiging van het tandvlees. Bij het gebruik van een elektrische borstel hoeft men minder druk uit te oefenen.

Is elektrisch tandenpoetsen beter?

Is een elektrische tandenborstel het geld waard?

Het gebruik van een elektrische tandenborstel kan tandheelkundige complicaties tegengaan. De investering in een elektrische tandenborstel is op lange termijn goedkoper. Je hoeft niet per se de duurste versie te kopen. Voor 50 euro heb je al een hele goeie versie. Wel blijken de oplaadbare varianten meer plaque te verwijderen dan tandenborstels die op batterijen draaien.

Mensen die de overstap maken naar een elektrische tanden borstel, zijn jarenlang gewend om de gewone poetsbeweging te maken. Het is daarom helemaal niet vreemd dat je dezelfde beweging maakt met een elektrische tandenborstel. Ook ‘mindful’ tandenpoetsen is van groot belang. Wanneer mensen hun aandacht erbij houden, voelen ze beter wat ze doen en slaan ze geen stukken over.

Verschillen in effectiviteit

De verschillen in effectiviteit zijn niet zeer groot, maar het is veel makkelijker om goed te poesten met een elektrische tandenborstel dan met een handborstel. Een elektrische hoeft enkel op de goede plek te worden gehouden, met een handborstel moet ook nog de goede beweging worden gemaakt. Wanneer de staat van het de mond en het gebit al goed zijn, dan adviseer we altijd de huidige mondverzorging te gebruiken!

Maak een afspraak

Wilt u na het lezen van dit blogartikel meer uitleg over uw eigen tandenborstel? Dan kunt u hierover contact opnemen met Tandartsenpraktijk Vermeulen. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij één van onze vestigingen in Barneveld of Voorthuizen!

Maak een afspraak

  • Is elektrisch tandenpoetsen beter?

    25 april 2024

  • Wolf in het gebit

    04 april 2024

  • Complexiteit van (orale) lichen planus

    29 februari 2024