Wat is een kroon?

De kroon bestaat uit één stuk en geeft meer stevigheid en bescherming aan de tand of kies onder de kroon. Uw tandarts zorgt ervoor dat de kroon wordt aangepast aan de vorm en kleur van uw eigen tand of kies. Daardoor blijft het een natuurlijk geheel is en past het goed in uw mond.

De aanschafkosten lijken in eerste instantie duur, maar kronen zijn zeer duurzaam waardoor de uiteindelijke kosten laag zijn. Van kronen kunt u verwachten dat deze minimaal tien jaar, maar vaak een leven lang mee gaan. Natuurlijk kunnen kronen los gaan of afbreken maar dit zijn uitzonderingsgevallen.

Waarom een kroon?

Er zijn meerdere redenen voor het toepassen van een kroon:

 • Tandbederf; Een tand is zo zwaar beschadigd door bederf, dat het onmogelijk is om deze te herstellen met normale vullingen
 • Cosmetisch; Grote vullingen, met name oude, kunnen anders van kleur zijn en er niet mooi uitzien.
 • Tanden kunnen deels afgebrokkeld en misvormd zijn.
 • Ongeluk; Tanden kunnen beschadigd zijn door een ongelukOntbrekende tand; om diverse redenen kan een er een tand ontbreken (hierbij wordt eerst een implantaat ingebracht, die vervolgens wordt afgewerkt met een kroon)

Bruggen

Een brug is één van de manieren om een ontbrekende tand of kies te vervangen. Een brug (bestaande uit een kunsttand en twee kronen) wordt verankerd aan één of twee aangrenzende natuurlijke tanden. De brug omspant dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt. De brug wordt met behulp van cement vastgezet en is niet door uzelf te verwijderen.

Facing

Met een facing kan de vorm of de kleur van een tand worden gewijzigd. Zo kan de tandarts een spleetje tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, verkleurde tanden weer wit maken en scheve tanden verbergen. Een facing ziet er net zo natuurlijk uit als de overige tanden.

Een facing kan van twee verschillende materiaalsoorten worden gemaakt:

 • Een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet
 • Een schildje van porselein dat op de tand wordt geplakt

CEREC kronen

De Cerec 3D is een apparaat waarmee de tandarts aan de stoel snel en eenvoudig bijvoorbeeld kronen en vullingen kan maken. Dit apparaat biedt voor veel patiënten een uitkomst, aangezien het veel tijd uitspaart. U hoeft maar één keer langs te komen. Bovendien hoeft er geen afdruk meer te worden gemaakt, wat betekent dat patiënten niet meer hoeven 'te happen'.

Geschiedenis

De technologie waar CEREC gebruik van maakt bestaat al vrij lang. Al in 1987 zag het eerste CEREC apparaat het levenslicht. De techniek was toen nog niet zo ver ontwikkeld en de kronen die ermee gemaakt werden waren van minder goede kwaliteit. In 1994, 2000, 2003 en 2007 kwamen er steeds nieuwere apparaten. De nieuwste generatie zorgt voor een perfecte aansluiting aan de tand of kies en de kroon is zeer sterk, zo blijkt ook uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken. In onze praktijk maken we uiteraard gebruikt van de allernieuwste technologie op dit gebied.

Mogelijkheden

Kiezen met grote vullingen of lelijke en slechte oude kronen kunnen worden behandeld waardoor ze sterker en mooier worden. Ook voor afgebroken tanden en kiezen biedt CEREC de uitkomst.

Hoe werkt het?

Allereerst scant de tandarts de situatie in de mond met een camera. Hierbij wordt er eerst een poeder aangebracht op de tanden. Vervolgens slijpt hij de tand of kies. Wanneer dit gedaan is, scant de tandarts opnieuw de kies of tand die moet worden behandeld.

Na deze procedure kunt u even plaats nemen in de wachtkamer terwijl de tandarts op de computer een geschikte restauratie ontwerpt. Vervolgens wordt de restauratie binnen ongeveer 10 minuten geslepen. Wanneer dit is gebeurd mag u opnieuw plaatsnemen in de behandelstoel en plaatst de tandarts de nieuwe restauratie in de mond.

 • Hoe vaak moet ik mijn tandenborstel vervangen?

  26 juni 2024

 • Snus: het betere roken?

  23 mei 2024

 • Is elektrisch tandenpoetsen beter?

  25 april 2024