Waarom moet je jouw tanden poetsen?

De tandenborstel is bedoeld om tandplaque te verwijderen. Plaque is een laagje vol met bacteriën dat zich voortdurend op je tanden vormt, ook als je niet eet of drinkt. Deze plaque kan zorgen voor tandvleesontstekingen en gaatjes. Door de plaque twee keer per dag te verwijderen, krijgt het niet voldoende tijd om schade aan te richten.

In dit artikel

Lees in dit artikel meer over de tandenborstel en het tandenpoetsen. Kies hieronder uit één van de onderwerpen omtrent tandenpoetsen:

Wanneer moet je tandenpoetsen?

Poets op twee vaste momenten op de dag. Doe dit na het ontbijt en voor het slapen gaan. Eet en drink een uur voor het tandenpoetsen geen zure producten, want dan kan je het tandglazuur beschadigen. Wacht ook na het poetsen een uur met eten en drinken, zodat de fluoride goed kan inwerken. Neem minstens twee minuten de tijd voor het poetsen, dit heb je echt nodig om alle plekken te goed te raken en schoon te krijgen.

Welke tandenborstel kan je het beste gebruiken?

Uit onderzoek is gebleken dat de elektrische tandenborstel beter tandplaque verwijdert dan de handtandenborstel, als deze tenminste op de juiste manier gebruikt wordt. De elektrische tandenborstel maakt al de juiste poetsbeweging. Daardoor kan je jezelf beter concentreren op het goed plaatsen van de borstelkop. Als het elektrisch poetsen toch niet goed lukt, kan alsnog een handtandenborstel geadviseerd worden.

Tandenpoetsen

Hoe moet je tanden poetsen?

De manier waarop je moet poetsen, hangt af van het type tandenborstel. Voor alle borstels geldt dat de borstel niet recht op de tanden, maar iets schuin op de tandvleesrand geplaatst moet worden. Poets met lichte druk om beschadiging te voorkomen. Houd ook een vaste poetsvolgorde aan, bijvoorbeeld eerst overal de buitenkant, daarna de binnenkant en als laatste de bovenkant.

Elektrische tandenborstel

Bij een elektrische borstel met ronde borstelkop (roterend oscillerend, zoals OralB), hoef je geen schrobbeweging te maken. Zet de borstel 3 seconden stil per tand, de borstel maakt zelf de poetsbeweging. Beweeg de borstel alleen om deze naar de volgende tand of kies te verplaatsen.

Bij een elektrische borstel met langwerpige borstelkop (sonisch, zoals Philips Sonicare) is het wel de bedoeling dat je een schrobbeweging maakt. Maak niet te grote halen, maar een korte schrobbeweging.

Handtandenborstel

Met de handtandenborstel moet je ook een korte schrobbeweging maken, met lichte druk poetsen en de borstel schuin op de tandvleesrand plaatsen.

Tandenpoetsen

Maak een afspraak

Om te kijken of het poetsen goed gaat, kan je een bezoek aan onze tandartsenpraktijk brengen. Dan kan je samen met één van onze behandelaars kijken welke tandenborstel het meest geschikt is en of je op de juiste manier poetst. Omdat met poetsen de tandenborstel niet helemaal tussen de tanden komt, kan er naast het poetsen geadviseerd worden om ragers, tandenstokers of floss te gebruiken voor tussen de tanden.

Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij één van onze vestigingen in Barneveld of Voorthuizen.

Maak een afspraak

  • Snus: het betere roken?

    23 mei 2024

  • Is elektrisch tandenpoetsen beter?

    25 april 2024

  • Wolf in het gebit

    04 april 2024