Wat zijn aften?

Aften zijn grijswitte of dikke gele plekjes met een rood ontstoken rand er omheen. Deze zweertjes zitten vaak aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. Aften geven een brandende pijn bij het eten van zuur of warm voedsel.

Hoe ontstaat een aft?

De oorzaak van aften zijn niet geheel bekend, maar deze zweertjes kunnen geen schade aan het gebit of de gezondheid brengen. Vaak steken ze de kop op bij een verminderde weerstand, een slechte mondhygiëne, stress en overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen. Soms zijn aften het gevolg van een scherp randje aan een tand of kies of een slecht passend kunstgebit. Aften ontstaan niet door een vitaminetekort.

Wanneer naar de tandarts met aften?

Meestal zijn de aften na twee weken verdwenen, dit ligt meestal ook aan hoe groot het zweertje is. Raadpleeg de tandarts als de aften na twee weken niet verdwenen zijn.

Wat kunt u zelf doen tegen aften?

Het is erg belangrijk om de blaasjes niet stuk te maken. Als u voorzichtig poetst en rustig eet voorkomt u uitbreiding van de aften.

Er zijn geen geneesmiddelen met een gegarandeerde werking. Sommige mensen hebben baat bij ontsmettende mondspoelmiddelen met chloorhexidine. Dit is een spoelmiddel dat de bacteriën in de mond vermindert. Deze spoelmiddelen versnellen de genezing niet en kan bij gebruik pijnlijk zijn.

  • Snus: het betere roken?

    23 mei 2024

  • Is elektrisch tandenpoetsen beter?

    25 april 2024

  • Wolf in het gebit

    04 april 2024