Over tandplaque

Tandplaque is een laagje op de tanden en kiezen dat wordt gevormd door bacteriën uit voedingsstoffen en mondslijm. Tandplaque wordt de hele dag aangemaakt. Het is een wit-gelig laagje wat niet goed zichtbaar is. Als tandplaque niet goed weggepoetst wordt, dan kan het verkalken en wordt het tandsteen. Dit gebeurt met name bij de uitgang van een speekselklier, daarom zit het meeste tandsteen aan de binnenkant van de ondertanden en aan de buitenkant van de kiezen in de bovenkaak.

In dit artikel

Lees in dit artikel meer over wat tandsteen is en hoe het ontstaat. Kies hieronder uit één van de onderwerpen omtrent tandsteen:

Kan tandsteen kwaad?

Tandsteen onder het tandvlees is het meest schadelijke tandsteen. Als het tandsteen onder het tandvlees niet verwijderd wordt, dan kan het op den duur kaakbotverlies veroorzaken door een ontstekingsproces. Hierbij kunnen uiteindelijk tanden en kiezen los gaan staan.

Hoe kan ik de aanmaak van tandsteen verminderen?

Hoe minder tandplaque er in de mond zit, hoe minder tandsteen er gevormd kan worden. Belangrijk is een goede mondhygiëne door 2 keer per dag je tanden en kiezen te poetsen. Ook ontstaat er plaque tussen de tanden en kiezen, dit kan je weghalen met een tandenstoker of rager. Vraag hierover advies bij de tandarts. De vorming van tandplaque wordt gestimuleerd door zetmeel en suikerrijke voeding. Door bepaalde voedingsgewoonten kan er dus meer tandsteen gevormd worden.

Hoe krijg ik tandsteen weg?

Zelf kan je geen tandsteen verwijderen. Door zelf proberen tandsteen te verwijderen bestaat de kans dat je je tanden of tandvlees beschadigt. Voor het verwijderen van tandsteen kan je beter een afspraak maken bij de mondhygiënist(e) of preventie-assistent(e). Zij kunnen dit professioneel verwijderen en beoordelen hoe vaak het nodig is om tandsteen te laten verwijderen.

Maakt iedereen evenveel tandsteen aan?

Hoeveel tandsteen iemand aanmaakt hangt af van verschillende factoren, zoals hoe goed je mondhygiëne is, maar ook je speekselsamenstelling en voedingsgewoonten. Hierdoor maken sommige mensen niet of nauwelijks tandsteen aan, terwijl anderen juist snel en veel tandsteen aanmaken. Door het tijdig weg te laten halen, kan je voorkomen dat het veel schade aanricht.

Maak een afspraak

Houd je mond gezond door je gebit goed te verzorgen en 2 keer per jaar te laten controleren door de tandarts, zo kan het tandsteen vroegtijdig opgemerkt worden kan er een afspraak gemaakt worden bij de mondhygiënist(e) of preventie-assistent(e) om dit te laten verwijderen. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij één van onze vestigingen in Barneveld of Voorthuizen.

Neem contact op

  • Complexiteit van (orale) lichen planus

    29 februari 2024

  • Waarom heb ik fluoride nodig?

    02 februari 2024

  • De impact van vapen op het gebit

    26 januari 2024