Opvallend veel gaatjes bij kinderen in regio Barneveld

Uit statistieken van verzekeringsmaatschappijen blijkt dat kinderen uit de regio Barneveld relatief gezien meer last hebben van gaatjes in vergelijking met bijvoorbeeld leeftijdsgenoten uit de Randstad.” Volgens Vermeulen is het belangrijk dat er meer aandacht voor het poetsen komt, waardoor het aantal gaatjes afneemt.

Veel gaatjes bij kinderen in regio Barneveld

Slechte mondhygiëne en voedingsgewoonten

Gebitsproblemen ontstaan vooral door slechte mondhygiëne en voedingsgewoonten. In het verleden kwam de patiënt bij de tandarts, maar tegenwoordig kan de mondhygiënist hier ook bij helpen. Vermeulen legt uit: ,,Van oudsher reinigde de mondhygiëniste alleen als er al tandvleesproblemen waren. Tegenwoordig is de aandacht verschoven naar preventie.”

Juist de mondverzorger kan kinderen leren om goed voor hun gebit te zorgen en dat is belangrijk, want zegt Vermeulen: ,,Jong geleerd, is oud gedaan. Ook krijgt de tandarts hierdoor een dirigerende rol en kan hij zich daarom richten op complexere behandelingen.”

Het werk van de mondhygiëniste

Mondhygiëniste Stella Schaap, ook werkzaam bij tandartsenpraktijk Vermeulen, merkt dat veel mensen nog niet weten wat het werk van de mondhygiëniste inhoudt. ,,Dat komt ook doordat niet iedereen weet dat je ook zonder verwijzing van de tandarts naar de mondhygiëniste kan. Inmiddels is dat wel aan het veranderen.”

Mondverzorgers reinigen niet alleen het gebit, maar controleren deze op eventuele gaatjes en kunnen die ook behandelen. Ook de tandwortel wordt schoongemaakt en dat is belangrijk, want dat is de fundering van het gebit. Vermeulen: ,,Je kunt namelijk wel mooie tanden hebben, maar als de fundering niet goed zit, dan heb je er niets aan.”

Bron: Barneveldse Krant

  • Van eigen tanden naar een kunstgebit

    30 december 2021

  • Gaatjes in het melkgebit

    16 december 2021

  • “Mijn kind heeft gele kiezen… hoe komt dat?”

    02 december 2021