Kies hieronder een vraag

Het is voor Tandartsenpraktijk Vermeulen belangrijk dat de patiënt goed wordt ingelicht en de gelegenheid krijgt om alle vragen te stellen. Bekijk hieronder een aantal veelgestelde vragen.

Hoe vaak moet een periodieke controle plaatsvinden?

Ieder gebit is anders en daardoor verschilt ook de mondverzorgingsbehoefte per persoon. Bezoek minimaal één keer per jaar de tandarts voor een preventieve controle.

Voor kinderen is het belangrijk dat ze tijdig naar de tandarts gaan. Dit bevordert niet alleen een gezonde ontwikkeling van het gebit, maar het verkleint ook angst op latere leeftijd. Daarom raden wij aan om uw kindje vanaf het doorbreken van het eerste tandje mee te nemen op controle, vóór de tweede verjaardag. U kunt uw kind meenemen naar uw eigen halfjaarlijkse controle. Zo ziet uw kind dat u zelf ook in de stoel ligt en dat er niets vervelends gebeurt.

Wat gebeurt er bij een periodieke controle als ik al lang niet meer bij de tandarts ben geweest?

De tandarts beoordeelt tijdens een periodieke controle de gezondheidstoestand van uw gebit. Afhankelijk hiervan zal hij/zij een aantal maatregelen treffen zoals het verwijderen van tandsteen en polijsten van uw tanden. Als u een lange tijd niet naar de tandarts bent geweest, kunnen gaatjes zijn ontstaan. Daarom worden vaak röntgenfoto’s gemaakt om dit te controleren.

Waarom worden er regelmatig röntgenfoto’s gemaakt?

De tandarts onderzoekt de mond met een spiegeltje en een sonde (het 'haakje'). Hiermee kan de tandarts alleen de buitenkant van de tanden en kiezen en het tandvlees zien. Cariës (gaatje) ontstaat vaak tussen de kiezen of onder een bestaande vulling. Deze plekken zijn moeilijk te controleren met het blote oog. Om cariës vroegtijdig te ontdekken, is het aanbevolen om elke twee tot drie jaar controlefoto’s (bitewings) te maken, vaak tijdens een periodieke controle. Röntgenfoto’s worden ook gemaakt om te controleren of een wortelkanaalbehandeling goed verloopt of geslaagd is, en of er een ontsteking in het kaakbot zit. Bij kinderen worden röntgenfoto’s gemaakt om te kunnen zien of alle tanden en kiezen – die bij kinderen nog moeten doorbreken – aanwezig zijn.

Is het mogelijk bij jullie in de praktijk om door een vaste tandarts behandeld te worden?

Wij streven erna dat u een geplande behandeling bij de tandarts van uw keuze kunt laten uitvoeren. Voor afspraken op korte termijn of pijnklachten is dit niet altijd mogelijk.

Kan ik mijn afspraak annuleren of verzetten?

U kunt uw afspraak tot 24 uur van te voren kosteloos verzetten of annuleren.

Waarom stuurt de tandarts mij door naar de preventieassistent?

Vrijwel alle gebitsproblemen zijn terug te voeren op het onvoldoende schoonhouden van de tanden en kiezen. Wij investeren daarom veel tijd en moeite in mondhygiëne. Wanneer u last heeft van het regelmatig ontstaan van gaatjes; tandsteen of aanslag op het gebit; vieze smaak of slechte adem of problemen met de mondverzorging, dan zal uw tandarts, u binnen onze praktijk, verwijzen naar de preventieassistent.

Kan ik mijn tanden laten bleken bij jullie in de praktijk?

Bij ons is het mogelijk om uw tanden te bleken in onze tandartsenpraktijk. Wij werken met een professionele tandenbleekmethode, PrevDent, die uitsluitend door tandheelkundige professionals gebruikt mogen worden. Tanden bleken met PrevDent voldoet aan alle wettelijke eisen waaruit blijkt dat tanden bleken met PrevDent veilig en effectief is.


Is een elektrische tandenborstel beter dan een handtandenborstel?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat elektrisch poetsen effectiever is dan poetsen met de handtandenborstel. De elektrische tandenborstel maakt de poetsbeweging voor je, zodat je je kunt concentreren op de juiste plaatsing van de borstel. Steeds meer mensen geven de voorkeur aan elektrisch poetsen boven poetsen met de hand.

Is het nodig om naast het poetsen, ragers of tandenstokers te gebruiken?

Veertig procent van uw tandoppervlak zit tussen uw tanden. Daar kunt u met uw tandenborstel dus niet bij. Om de tandplaque daar weg te halen, is het aan te raden om na het poetsen te ragen of stoken. Op deze manier houd u uw tandvlees gezond en verkleint u de kans op het ontstaan van cariës (gaatjes).

Waarom blijft mijn kies gevoelig na het vullen?

Als het tandbederf vrij uitgebreid is en of dicht bij het zenuw van de tand/kies bevindt, kan de tand of kies na het vullen wat gevoelig zijn. Na vier tot zes weken moet dit overgaan. Wanneer de gevoeligheid niet afneemt of wordt de gevoeligheid erger, neem dan toch contact met ons op. Als de erg vulling diep is, dan kan het zijn dat er (alsnog) een wortelkanaalbehandeling nodig is.

Vanaf welke leeftijd moet mijn kind naar de tandarts?

Het is belangrijk dat uw kind tijdig naar de tandarts gaat. Dit bevordert niet alleen een gezonde ontwikkeling van het gebit, maar het verkleint ook angst op latere leeftijd. Daarom raden wij aan om uw kindje vanaf het doorbreken van het eerste tandje mee te nemen op controle, vóór de tweede verjaardag. U kunt uw kind meenemen naar uw eigen halfjaarlijkse controle. Zo ziet uw kind dat u zelf ook in de stoel ligt en dat er niets vervelends gebeurt.

Waarom moet mijn tandarts weten dat ik medicijnen slik?

Als uw tandarts niet op de hoogte is van uw medicijngebruik, kan het gebeuren dat hij u medicijnen voorschrijft die niet samengaan met de medicijnen die u al gebruikt. Ook kan uw tandarts een behandeling uitvoeren die door de medicijnen beïnvloed wordt. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva en middelen tegen een hoge bloeddruk monddroogte veroorzaken. Hierdoor is de kans op bijvoorbeeld cariës (gaatjes) groter.

Is duimen slecht voor het gebit?

Duimzuigen is niet in alle gevallen schadelijk voor het gebit. Alleen langdurig en intens duimzuigen bij het vaste gebit kan aanleiding geven tot afwijkingen in de kaken en de stand van de tanden. Het is daarom aan te raden uw kind dit zo vroeg mogelijk af te leren.

  • Snus: het betere roken?

    23 mei 2024

  • Is elektrisch tandenpoetsen beter?

    25 april 2024

  • Wolf in het gebit

    04 april 2024