Waarom is roken verslavend?

Ruim een vijfde van de volwassen Nederlanders rookt. Ondanks dat men weet dat roken slecht is voor de algehele gezondheid zijn er toch altijd mensen die nieuwsgierig zijn en een sigaret gaan proberen. Uiteindelijk raakt men verslaafd en lukt het nauwelijks om te stoppen met roken. De verslavende stof nicotine zorgt ervoor dat het stoppen met roken nauwelijks lukt. Tijdens het inhaleren van tabaksrook komen er verschillende stoffen in de mondholte vrij die ongezond zijn. Bekende stoffen voor velen zijn nicotine en teer. Zodra deze stoffen in de mondholte vrij komen ontstaan er vele mondproblemen.

Wat veroorzaakt roken op de mondgezondheid?

De meeste mensen weten de bekendste punten wat roken kan veroorzaken. Zo weten en herkennen de meeste mensen dat roken voor een slechte adem kan zorgen. Een slechte adem kan bij veel mensen onzekerheden geven.

Sneller ontstaan van cariës

De stoffen uit de sigaret kunnen de slijmvliezen in de mond irriteren, waardoor een droge mond ontstaat. Een droge mond is zeker niet gunstig, aangezien hierdoor sneller cariës, erosie en ontstekingen worden ontwikkeld. Speeksel wordt gezien als het smeer- en beschermmiddel van het gebit.

Tandplaque en tandvleesontstekingen

Mensen die roken hebben sneller tandplaque. De tandvleesontstekingen bij rokers zijn ook ernstiger dan bij niet-rokers. Als de rokers een tandvleesontsteking hebben, dan reageren rokers minder gunstig op deze therapie. Nicotine vernauwt de bloedvaten in de mond en waardoor er een verminderde doorbloeding is. Het genezingsproces wordt hiermee vertraagt. Daarnaast hebben rokers minder afweerbacteriën in de mondflora en er dus een verhoogde kans is op parodontitis.

Grauw gebit

Bruin/zwarte aanslag op de tanden, kiezen en tong is nog een gevolg van roken. Het maakt het gebit grauwer en geeft een onverzorgde uitstraling. De aanslag dringt helemaal door in het glazuur en de blootliggende tandhalzen, waardoor er kans is op blijvende gele verkleuring van gebit. Aanslag van roken is altijd lastiger te verwijderen dan aanslag door thee of koffie.

Slechte invloed op implantaten

Implantaten zijn een contra-indicatie wanneer men rookt. Kans op mislukking is bij rokers bijna drie keer groter dan bij niet-rokers. De wondgenezing bij rokers is minder goed, waardoor de kans groot is dat het implantaat niet goed hecht.

Gevolgen op lange termijn

Roken op lange termijn kan zelf kwaadaardige plekken in de mondholte, tong, keel en/of mond ontstaan. Als men naast het roken ook nog eens regelmatig alcohol nuttigt, dan is de kans nog groter op het ontwikkelen van kwaadaardige tumoren.

Stoppen met roken

Stoppen met roken is niet voor iedereen gemakkelijk. Het kan zijn dat er hulp bij nodig is of men heeft een enorm hoge motivatie om te stoppen met roken. Binnen twee tot zes weken nadat men is gestopt met roken is een gunstig effect zichtbaar in de mond. Je mond wordt gezonder en de doorbloeding én wondgenezing zullen verbeteren. Het kan zijn dat wanneer men is gestopt er tijdelijk meer tandvleesbloedingen zijn, dat komt omdat de bloedvaten langzaam weer verwijden. Een goede mondhygiëne zorgt ervoor dat deze bloedingen snel zullen verdwijnen. Dit kan ook worden besproken bij de mondhygiënist of preventie assistente.

  • Krentenbaard: wat is het en hoe behandel je het?

    29 oktober 2024

  • Waarom moet de tandarts een foto maken van mijn gebit?

    04 oktober 2024

  • Kiespijn: wat nu?

    05 september 2024