Tandplaque verwijderen

Met alleen tandenpoetsen verwijdert u ongeveer 65% van de tandplaque, het overige tandplaque bevindt zich tussen de tanden en kiezen. Om tandplaque tussen uw tanden en kiezen te verwijderen, kunt u verschillende hulpmiddelen gebruiken. Denk aan: tandenstokers, ragers, flossdraad. Overleg met uw tandarts of mondhygiënist welk hulpmiddel het meest geschikt is voor u. Een tandenstoker is makkelijk in gebruik als u weet hoe deze het beste gebruikt kan worden. Een tandenstoker heeft een driehoekige dwarsdoorsnede en is gemaakt van hout. Bij de meeste tandenstokers zit er een mint smaak aan en zit er fluoride op.

Hoe gebruikt u de tandenstoker?

Pak de tandenstoker tussen uw duim en wijsvinger vast en duw deze vanaf de buitenkant tussen de tanden en kiezen. Met uw andere vinger kunt u steunen tegen de naastliggende tanden of kiezen zodat u niet uitschiet. Tip: maak de punt van de tandenstoker vochtig met speeksel, hierdoor wordt het hout buigzamer en breekt de stoker minder snel.

Voor uw onderkaak plaatst u de ‘platte’ kant van de stoker op uw tandvlees en voor de bovenkaak draait u hem dus weer om. Steek de tandenstoker zoveel mogelijk loodrecht op de tandenrij. Het is de bedoeling dat u met de tandenstoker enige weerstand voelt als u de stoker tussen de kiezen of tanden duwt. Herhaal dit 5 keer per ruimte. Tip: bij de achterste kiezen kan het soms wat lastig zijn om er goed bij te komen. Wat u kan doen is de mond bijna helemaal sluiten, hierdoor is de wang wat soepeler en lukt het meestal beter om bij de achterste kiezen de stoker te gebruiken.

Tandenstokers

Verschillende maten

Er zijn verschillende maten stokers. Bij twijfel kunt u uw behandelaar vragen welke maat stoker u het beste kunt gebruiken.

Pijn bij het stokeren

Aan het begin kan het best moeilijk en pijnlijk zijn om te stokeren. Het tandvlees kan nog ontstoken zijn, waardoor het ook nog gaat bloeden. Schrik hier niet van. Na enige dagen gaat het bloeden over en wordt het minder pijnlijk. Dan is het nog wel de kunst om dit dagelijks (minimaal 1 keer per dag) vol te houden.

Verkeerd gebruik

Let op: gebruik geen cocktailprikkers! Bij overdreven of verkeerd gebruik van hulpmiddelen bij de mondhygiëne kan schade veroorzaken aan de tanden en het tandvlees.

Maak een afspraak

U kunt bij Tandarts Vermeulen terecht voor alle onderdelen van de tandheelkundige zorg. In al onze behandelingen staat een duurzaam behoud van uw gebit centraal. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij één van onze vestigingen in Barneveld of Voorthuizen.

Maak een afspraak

  • Krentenbaard: wat is het en hoe behandel je het?

    29 oktober 2024

  • Waarom moet de tandarts een foto maken van mijn gebit?

    04 oktober 2024

  • Kiespijn: wat nu?

    05 september 2024