Wanneer is tandvlees ontstoken?

Heb je last van bloedend en gevoelig tandvlees? En ziet je tandvlees er rood en gezwollen uit? Dan heb je waarschijnlijk last van een tandvleesontsteking. Dit wordt door de tandarts ‘gingivitis’ genoemd. Ook een vieze smaak of slechte adem kunnen betekenen dat je ontstoken tandvlees hebt. Het is niet altijd goed zichtbaar wanneer het ontstoken is. Soms is het wat gevoeliger met poetsen, maar vaak doet het geen pijn. Gezond tandvlees is roze, niet gezwollen, ligt strak rond de tanden en gaat niet snel bloeden.

In dit artikel

Lees in dit artikel meer over tandvleesontsteking. Kies hieronder uit één van de onderwerpen omtrent ontstoken tandvlees:

Oorzaak van ontstoken tandvlees

De grote oorzaak van de ontsteking is ‘tandplaque. Dit is een witgeel laagje op de tanden dat vol bacteriën zit. Tandplaque wordt de hele dag door aangemaakt, zelfs als je niet eet of drinkt. Vooral oude tandplaque is erg schadelijk. De bacteriën zijn een aanval op het tandvlees en zorgen ervoor dat het gezonde weefsel afbreekt. Langdurige ontsteking van het tandvlees kan voor grote problemen zorgen.

Gevolgen van tandvleesontsteking

De ontsteking van de tandvleesrand kan steeds dieper gaan, richting het kaakbot. Het tandvlees gaat los rond de tanden liggen en het plaque gaat langs de tandwortel de diepte in. Daar kan je het zelf niet meer schoon krijgen, waardoor de afbraak van het weefsel onverstoord kan doorzetten. Na verloop van tijd breekt het kaakbot af en verliezen de tanden hun houvast. Deze verdiepte ontsteking heet parodontitis.

Is ontstoken tandvlees erg?

Behandeling van ontstoken tandvlees

Oppervlakkige tandplaque kan je zelf verwijderen. Dit kan door twee keer per dag op de juiste manier te poetsen. Ontstekingen ontstaan vaak het meest tussen de tanden, op de plaats waar de tandenborstel niet komt. Om hier te reinigen, is het nodig om dagelijks stokers of ragers te gebruiken. Hierover kan je advies krijgen van je behandelaar.

Als het tandplaque dieper zit, langs de tandwortel, dan moet dit verwijderd worden door de mondhygiënist. Door grondige reiniging met speciale apparatuur wordt de tand weer goed schoon. Dan kan het tandvlees weer aan de tand hechten en kan de ontsteking genezen.

Maak een afspraak

U kunt bij Tandarts Vermeulen terecht voor alle onderdelen van de tandheelkundige zorg. In al onze behandelingen staat een duurzaam behoud van uw gebit centraal. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij één van onze vestigingen in Barneveld of Voorthuizen.

Maak een afspraak

  • Mondzorg voor mensen met een verstandelijke beperking

    30 november 2023

  • Thuis uw tanden bleken

    12 oktober 2023

  • Invloed van mondgezondheid op gehele gezondheid

    08 september 2023