Wat is tanderosie?

Het zuur maakt het tandoppervlak zachter, waardoor er slijtage ontstaat. Je kan dit herkennen doordat het uiterlijk van de tanden en kiezen verandert. De voortanden worden korter, dunner en doorschijnender of krijgen rafelige randen. De tanden worden (plaatselijk) steeds geler of de tanden krijgen donkere plekken.

In dit artikel

Lees in dit artikel meer over tanderosie. Kies hieronder uit één van de onderwerpen omtrent tanderosie:

Wat zijn de oorzaken van tanderosie?

Slijtage door tanderosie wordt vooral veroorzaakt door zuren uit voeding, zoals frisdrank, vruchtensappen en fruit. Het gaat daarbij ook om de manier waarop je dit eet of drinkt. Als je vaak en veel hapjes of slokjes neemt of de zure voedingsmiddelen lang in de mond houdt, dan zijn er veel en lange zuuraanvallen en ontstaat er sneller erosie.

Daarnaast kan maagzuur een oorzaak zijn van tanderosie. Door braken en oprispingen komt het maagzuur in de mond. Hoe vaker dit gebeurt, hoe groter de kans is op erosie. Ook als je de gewoonte hebt om voedsel te herkauwen, kan dit een oorzaak zijn van erosie.

Wat kan ik tegen erosie doen?

Voldoende speeksel

Speeksel neutraliseert de zuren uit voedingsmiddelen. Sommige medicijnen of ziekten kunnen de aanmaak van speeksel verminderen. Daardoor kan je groter risico lopen op erosie.

Veilige voedingsmiddelen

Er zijn voedingsmiddelen die niet zuur zijn, zoals water, koffie en thee (behalve vruchtenthee). Ook melk is veilig voor het gebit. Deze voedingsmiddelen zorgen ook niet voor gaatjes.

Goede manier van eten en drinken

Je kan op de volgende dingen letten wanneer je toch iets zuurs eet of drinkt:

 • Maximaal 7 eet- en drinkmomenten. Dus liever alles in één keer nemen dan steeds hapjes en slokjes
 • De zure producten zo snel mogelijk doorslikken en niet te lang in de mond houden
 • Na het nemen van iets zuurs, de mond spoelen met water om de zuren te neutraliseren
 • Een half uur wachten met tanden poetsen na het nemen van (zure) voedingsmiddelen

Zuren neutraliseren met water

Maak een afspraak

Als je jezelf afvraagt of er sprake is van erosie, kan je een afspraak inplannen bij één van onze behandelaars. Tijdens de behandeling kan de mate van erosie bepaald worden en de oorzaak achterhaald worden. Zo kunnen we samen zorgen voor een gezonde mond. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij één van onze vestigingen in Barneveld of Voorthuizen.

Maak een afspraak

 • Hoe vaak moet ik mijn tandenborstel vervangen?

  26 juni 2024

 • Snus: het betere roken?

  23 mei 2024

 • Is elektrisch tandenpoetsen beter?

  25 april 2024