Andere woorden voor “Wolf” zijn cariës of tandbederf

Cariës of tandbederf is een ziekte waarbij de harde tandweefsels worden aangetast door bacteriën en zuren, wat leidt tot de vorming van gaatjes. Vroeger werd cariës (tandbederf) 'wolf in het gebit' genoemd.

In dit artikel

In dit artikel bespreken we de evolutie van tandheelkundige zorg en leggen we uit waarom regelmatige bezoeken aan de mondhygiënist cruciaal zijn voor een gezonde glimlach en de algehele gezondheid. Selecteer één van de onderstaande onderwerpen om direct meer te lezen:

Tandbederf in andere tijden

Men geloofde dat als je een ‘wolf tussen de tanden’ kreeg, alle tanden uit je mond zouden vallen. Ook dit gebeurde regelmatig, waardoor velen op jonge leeftijd zonder tanden of met een kunstgebit moesten leven. Bezoeken aan de tandarts kwamen minder vaak voor. Ernstige tandvlees problemen, onbehandelde gaatjes en losse tanden die cariës (tandbederf) niet konden voorkomen, kwamen vaak voor.

In bepaalde delen van Nederland was het gebruikelijk dat een meisje vóór het huwelijk haar tanden liet trekken en een kunstgebit liet plaatsen nadat ze een man had gevonden. Dit voorkwam problemen zoals tandbederf en kosten in de toekomst. Het werd toen ook wel als status gezien. De voordelen hiervan waren, het voorkomen van tandbederf en de kosten in de toekomst.

In het geval van kiespijn handelde men soms zelf. Bijvoorbeeld door een touwtje om de pijnlijke tand of kies te wikkelen, aan de deurknop te bevestigen en de zieke tand of kies eruit te trekken door de deur hard dicht te slaan. Of ze gebruikten een tang. Het klinkt misschien verschrikkelijk, maar in die tijd losten mensen tandproblemen zelf op.

Tandbederf in andere tijden

Preventie van het verleden en het heden

Gelukkig zijn de tijden veranderd en is de ernstige kiespijn en het lijden uit het verleden niet langer nodig met tandheelkundige kennis. In de afgelopen jaren is de preventie in de tandheelkunde enorm verbeterd. Dat was 50 jaar terug niet het geval!

Met de huidige mondverzorgingskennis en de beschikbaarheid van mondverzorgingsproducten is mondhygiëne inmiddels voor vrijwel iedereen een dagelijkse gewoonte geworden. Als gevolg hiervan is de mondgezondheid in Nederland sinds ‘Wolf’ dramatisch verbeterd.

Het belang van moderne mondhygiëne

Er bestaan echter nog steeds gaatjes en het verwijderen van herstelbare tanden behoort niet helemaal tot het verleden. Het is dus essentieel om goed voor je tanden te zorgen en regelmatig een bezoek te brengen aan de mondhygiënist of preventieassistent. Door middel van preventieve maatregelen kunnen veel tandproblemen worden voorkomen, waardoor men een gezonde en stralende glimlach kan behouden zonder angst voor de “wolf in het gebit”.

Maak een afspraak

Benieuwd wat Tandartsenpraktijk Vermeulen voor uw “wolf” kan betekenen? Maak een afspraak bij één van onze vestigingen in Barneveld of Voorthuizen. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

  • Is elektrisch tandenpoetsen beter?

    25 april 2024

  • Wolf in het gebit

    04 april 2024

  • Complexiteit van (orale) lichen planus

    29 februari 2024