Zorg goed voor je gebit

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er verband is tussen je mondgezondheid en bepaalde lichamelijke aandoeningen. Het tandvlees tussen je tanden heeft geen beschermlaag en is de enige plek in het lichaam waar er een open verbinding is tussen de bloedbaan en de bacteriën erbuiten. Als er dus tandvleesontstekingen zijn, komen deze bacteriën in het bloed en zo in heel de rest van het lichaam.

Hart- en vaatziekten

Vooral het risico op hart- en vaatziekten is groot wanneer de mondgezondheid niet voldoende is. Als het tandvlees ontstoken is, komen er via het bloed meer bacteriën bij het hart dan wanneer het tandvlees gezond is. Deze bacteriën bevatten een eiwit dat stolsels bevordert. Dit kan zorgen voor verstopping van de bloedvaten en slagaders. Hierdoor neemt het risico op een beroerte en hart- en vaatziekten toe.

Alvlees- en nierkanker

Als het tandvlees langdurig ontstoken is, kan de ontsteking zich verdiepen. Dit heet parodontitis. Parodontitis wordt in verband gebracht met maag-darmkanker en alvleesklierkanker.

Vruchtbaarheidsproblemen

Ontstoken tandvlees wordt gekoppeld aan een verhoogd risico op vroeggeboorte. Ook is er een verband met baby’s met een laag geboortegewicht.

Diabetes

Diabetes kan ook in verband worden gebracht met ontstoken tandvlees en er is een risico dat complicaties verhoogd worden als gevolg van ontstoken tandvlees.

Longontsteking

Er is een verhoogd risico op longontsteking door infecties in de mond.

Ziekte van Alzheimer

Bij ontstoken tandvlees kunnen ontstekingsstoffen vrijkomen die worden gekoppeld aan een ontsteking in de hersenen, deze kunnen de ziekte van Alzheimer veroorzaken.

  • Kiespijn: wat nu?

    05 september 2024

  • Thuis uw tanden bleken

    01 augustus 2024

  • Hoe vaak moet ik mijn tandenborstel vervangen?

    26 juni 2024