Wat is een mondspoelmiddel?

Het gebruik van een mondspoelmiddel is een aanvulling op het tandenpoetsen en het stokeren of rageren. Het haalt geen tandplaque weg, dus het is geen vervanging hiervoor. De verschillende mondspoelmiddelen hebben een verschillende werking. Het kan bijvoorbeeld fluoride bevatten, wat beschermt tegen gaatjes. Ook zijn er mondspoelmiddelen die helpen bij de genezing van tandvleesontsteking.

In uitzonderlijke gevallen kan een mondspoelmiddel ingezet worden als vervanging voor het poetsen. Dit geldt alleen wanneer het tandenpoetsen echt niet mogelijk is, bijvoorbeeld bij ziekte.

In welke gevallen kan je een mondspoelmiddel gebruiken?

In een aantal gevallen raden wij aan om mondspoelmiddel te gebruiken. Selecteer hieronder één van de onderwerpen om direct meer te lezen:

Gaatjes

Soms is het twee keer per dag twee minuten poetsen niet voldoende om te beschermen tegen gaatjes. Wie bijvoorbeeld een beugel heeft of weinig speeksel aanmaakt, heeft een verhoogd risico op gaatjes. Dan kan je spoelen met een mondspoelmiddel met fluoride. Het wordt dan geadviseerd om te spoelen op een moment waarop normaal niet gepoetst wordt, bijvoorbeeld na het middageten.

Gevoelige tanden

Tanden kunnen gevoeliger zijn op plaatsen waar het tandglazuur weg is. Dan kan ook een mondspoelmiddel geadviseerd worden dat een beschermlaag vormt op de tanden of het tandoppervlak versterkt.

Tandvleesontsteking

Na een uitgebreide tandvleesbehandeling of als tandenpoetsen echt niet mogelijk is, kan geadviseerd worden om tijdelijk te spoelen met een mondspoelmiddel met chloorhexidine. Dit zorgt voor vermindering van de bacteriën die zorgen voor tandvleesontsteking. Meestal is dit bedoeld voor tijdelijk gebruik. Deze mondspoelmiddelen kunnen namelijk ook bijwerkingen hebben, zoals verkleuring van tanden of smaakverlies.

Slechte adem

Bacteriën in de mond produceren zwavelverbindingen die een vervelende geur kunnen geven. Sommige mondspoelmiddelen gaan dit tegen, waardoor je minder last hebt van een slechte adem.

Droge mond

De speekselklieren maken soms minder of geen speeksel aan door ziekte, bestraling of medicatie. Soms werken ze nog een beetje, maar soms ook helemaal niet meer. Dan kan er gebruik gemaakt worden van speekselvervangers die zorgen voor een fijner gevoel in de mond.

Maak een afspraak

Als je vragen hebt of een mondspoelmiddel voor jou aan te raden is of je wilt weten wat je het beste kan gebruiken, dan kan je dit overleggen met Tandartsenpraktijk Vermeulen. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij één van onze vestigingen in Barneveld of Voorthuizen.

Maak een afspraak

  • Mondzorg voor mensen met een verstandelijke beperking

    30 november 2023

  • Thuis uw tanden bleken

    12 oktober 2023

  • Invloed van mondgezondheid op gehele gezondheid

    08 september 2023