Goede mondhygiëne is essentieel

Het is daarom erg belangrijk om twee keer per dag goed te poetsen en het aantal voedingsmomenten te beperken tot maximaal zeven per dag. Als er toch gaatjes ontstaan, willen we graag voorkomen dat uw kind er pijn aan krijgt. Het is daarom van belang dat u regelmatig met uw kind naar de tandarts gaat zodat gaatjes tijdig opgespoord en behandeld kunnen worden.

De behandeling van gaatjes in het melkgebit

De behandeling van een gaatje hangt af van de grootte van het gaatje en van de periode tot de wisseling van de tand of kies. We leggen de verschillende behandelingen hieronder uit. De tekst tussen haakjes ( ) geeft aan hoe we de behandeling aan kinderen uitleggen:

 • Als een gaatje nog zeer oppervlakkig is en goed bereikbaar is voor de tandenborstel wordt er instructie gegeven hoe dit gaatje extra goed gepoetst kan worden. Alleen als dit dagelijks goed uitgevoerd wordt, kunnen we het gaatje onder controle houden. Het is dan wel erg belangrijk dat we regelmatig controle uitvoeren.
 • Grotere gaatjes moeten behandeld worden om pijn en ontsteking te voorkomen. Vaak wordt de kies hiervoor verdoofd (‘in slaap gebracht’) en wordt het aangetaste deel van de kies verwijderd (‘de kies wordt schoongemaakt’). Als de kies helemaal schoon is, wordt deze hersteld met wit vulmateriaal (‘kiezenklei’).
 • Een zeer betrouwbare methode voor het behandelen van grotere gaatjes die nog niet tot aan de zenuw zitten is het gebruik van RVS-kronen (‘prinsessenkies of piratenkies’). Deze methode heeft een zeer grote kans van slagen en is zelfs betrouwbaarder dan de reguliere vulmethode met wit vulmateriaal. Een ander groot voordeel is dat verdoving en boren niet nodig zijn. Deze methode wordt hieronder verder toegelicht.
 • Als een gaatje tot aan het zenuwtje van de kies gekomen is, zorgt dit voor een ontsteking in de kies. In dit geval zal de kies verwijderd moeten worden. Dit gebeurt onder lokale verdoving. Helaas zorgt vroegtijdige verwijdering van kiezen ervoor dat er een grotere kans is dat het kind een beugel nodig heeft op latere leeftijd.

Gaatjes in het melkgebit

Behandeling van gaatjes met een RVS-kroontje

Soms is er te weinig ruimte tussen de kiezen om een kroontje te kunnen plaatsen. In dit geval worden er ongeveer een week voor de behandeling stiekjes tussen de kiezen geplaatst die ruimte maken voor het kroontje. Deze kroontjes zijn er in verschillende maten, dus we beginnen de behandeling met het uitkiezen van de juiste maat. Het kroontje wordt gepast op de kies. Als we de goede maat hebben gevonden, wordt er speciale lijm in het kroontje gedaan en wordt deze vastgemaakt op de kies.

Omdat er in principe geen tandweefsel van de kies af wordt gehaald, zal de kies in eerste instantie iets te hoog aanvoelen met dichtbijten. Dit herstelt vanzelf, maar dit kan een aantal weken duren. De kies zal gewoon wisselen wanneer het daar de tijd voor is, het kroontje blijft er op vastgeplakt zitten.

Hoe leg ik de behandeling uit aan mijn kind?

In principe hoeft u thuis niet op details in te gaan wat betreft de behandeling van een gaatje in een kies. U kunt zeggen dat de kies gerepareerd wordt met kiezenklei of dat er een piratenkies/prinsessenkies gemaakt gaat worden. Benader het vooral positief, dat scheelt al een hoop in hoe uw kind de behandeling ingaat. Tijdens de behandeling zal de tandarts aan uw kind uitleggen wat er gaat gebeuren.

 • Mondzorg voor mensen met een verstandelijke beperking

  30 november 2023

 • Thuis uw tanden bleken

  12 oktober 2023

 • Invloed van mondgezondheid op gehele gezondheid

  08 september 2023