Wanneer is het eerste tandartsbezoek?

Het is belangrijk dat je kind op tijd en regelmatig naar de tandarts gaat om het gebit van jongs af aan goed onder controle te houden en het kind vertrouwd te maken met het tandartsbezoek. Vanaf een jaar of twee kunt u uw kind meenemen als u zelf voor controle naar de tandarts gaat. Zo kan uw kind alvast eens rondkijken in de praktijk en zien wat de tandarts doet. De tandarts kan uw kind spelenderwijs wat dingetjes laten zien en uitleggen zodat het kind hier alvast vertrouwd mee kan raken.

Soms zal een kind het meteen al leuk vinden om zelf in de stoel te gaan liggen net als papa/mama, maar het is ook prima als dit bij de volgende afspraak gebeurt of als er bij papa of mama op schoot in de mond van uw kind wordt gekeken. De eerste controle bestaat uit ‘tandjes tellen’ en kijken of de tanden en kiezen gezond zijn.

Met je kind naar de tandarts

Hoe bereid ik mijn kind voor op het bezoek aan de tandarts?

Voor een kind is het prettig om alvast een beetje een idee te hebben van wat een tandarts doet. Houdt bij de uitleg rekening met de leeftijd van het kind en maak het niet te ingewikkeld. U kunt bijvoorbeeld vertellen dat er een mooie stoel is met een grote lamp en dat de tandarts een witte jas aanheeft. Vertel niet over behandelingen en noem geen worden als ‘spannend’ of ‘eng’, maar benader het vooral positief en als iets leuks.

U kunt bijvoorbeeld thuis al samen oefenen met tandjes tellen en zeggen dat de tandarts ook even in de mond van uw kind wil kijken om de tandjes te tellen. Als u zelf angstig bent, is het verstandig om iemand anders te vragen uw kind bij het tandartsbezoek te vergezellen zodat uw kind uw angst niet overneemt.

Wat gebeurt er als mijn kind gaatjes heeft?

Ook al zijn melktanden en –kiezen tijdelijk, toch kunnen gaatjes zorgen voor pijn en ontsteking. En als de ontsteking zich uitbreidt, kan het zelfs schadelijk zijn voor de blijvende tanden en kiezen. Daarom is het belangrijk dat gaatjes behandeld worden. Als uw kind het prettig vindt, kan er van tevoren een ‘wenafspraak' gemaakt worden waarin spelenderwijs uitleg wordt gegeven over de behandeling en de materialen die gebruikt worden.

Hoe kan ik gaatjes voorkomen?

Het is natuurlijk nog mooier als we het ontstaan van gaatjes voor zijn, dit noemen we ook wel 'preventie’. Daarom is het belangrijk om in ieder geval twee keer per jaar naar de tandarts te gaan voor een controle. De tandarts kan zo een schatting maken van het risico op het ontstaan van gaatjes en kan passende adviezen geven.

De belangrijkste factoren voor het ontstaan van gaatjes zijn niet goed genoeg poetsen en te veel suikers eten en/of drinken. Als er bij een tandartsbezoek bijvoorbeeld geconstateerd wordt dat er niet goed gepoetst is, kan uw kind ‘poetsles’ krijgen bij de mondhygiëniste of preventie-assistente om zo het risico op het ontstaan van gaatjes te verlagen.

Tandartskosten tot 18 jaar

De meeste tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar worden vergoed vanuit de basisverzekering zonder dat er een eigen risico betaald moet worden. Uitzondering hierop zijn bijvoorbeeld kosten voor een beugel, bleken of kronen en bruggen. Maar bij kleine kinderen is dit sowieso nog niet van toepassing, dus de kosten hoeven in elk geval geen belemmering te vormen voor het maken van een afspraak voor uw kind.

Maak een afspraak

Is uw kind klaar voor het eerste tandartsbezoek? Maak dan een afspraak bij één van onze praktijken in Voorthuizen of Barneveld. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

  • Complexiteit van (orale) lichen planus

    29 februari 2024

  • Waarom heb ik fluoride nodig?

    02 februari 2024

  • De impact van vapen op het gebit

    26 januari 2024