Wat is vapen?

Een vape is een e-sigaret. Dit is een elektronisch apparaat dat de werking van een sigaret nadoet. Hier zit geen tabak in, maar vloeistof. Door verwarming van de vloeistof komt er damp vrij. Het inademen van de damp wordt vapen genoemd. Het is dus een andere manier van roken. Deze damp bevat giftige en niet-giftige stofjes. Hoewel onderzoekers het niet eens zijn over de giftigheid bij lage concentraties, is dit zeker niet goed voor de gezondheid. Verder zit er in de vape nicotine en niet-giftige zoet- en smaakstoffen.

Vergelijking met sigaretten

Eén vape bevat ongeveer 200 trekjes, wat gelijk staat aan de hoeveelheid nicotine in een pakje van 20 sigaretten. Wel bevat een vape minder chemicaliën dan tabaksrook. Echter zijn er nog geen onderzoeken naar de lange termijn gevolgen van vapen op de mondgezondheid.

Is “vapen” slecht voor je gebit?

Effect op de mondgezondheid

Vapen is niet bevorderlijk voor een goede mondgezondheid. De vloeistof bevat nicotine, net als tabak, en dat kan de volgende bijwerkingen hebben:

 • Droge mond
 • Ophoping van plaque
 • Tandvleesontsteking (gingivitis en parodontitis)
 • Tandverkleuring
 • Tandenknarsen (bruxisme)
 • Mondkanker

Vapen en tandvleesontstekingen

Als de slijmvliezen in de mond worden blootgesteld aan chemicaliën, dan zorgt dat voor veranderingen in het weefsel, zoals ontstekingsreacties. Er is onderzocht wat de bacteriesamenstelling is in de mond van mensen die sigaretten roken, die vapen en die niet roken. Het bleek dat gebruikers van e-sigaretten een andere bacteriesamenstelling hebben dan rokers van normale sigaretten en niet-rokers. Bacteriën waarvan bekend is dat ze samenhangen met tandvleesaandoeningen, waren vooral veel aanwezig in de monden van gebruikers van e-sigaretten.

Vapen en cariës

Mensen die vapen hebben een verhoogde kans op ontwikkeling van cariës, dat zijn gaatjes in het gebit. Dit komt door het hoge suikergehalte van de dampvloeistof. Bij inademing van de damp, kleeft de vloeistof aan de tanden. Dit zorgt ervoor dat hier gemakkelijk bacteriën op komen die zorgen voor gaatjes in de tanden. Juist op plekken waar normaal niet snel gaatjes ontstaan, is gebleken dat dit bij vapen wel gebeurt.

Vapen en mondkanker

Uit onderzoek blijkt dat vapen zorgt voor verhoging van DNA-beschadigende chemicaliën in speeksel. Deze chemicaliën verhogen de risico’s op mondkanker. Er zit bijvoorbeeld benzeen in, wat ook in uitlaatgassen van auto’s zit. Bij hoge temperaturen komt deze kankerverwekkende stof vrij in de vorm van damp. Hoewel er nog niet veel onderzoek is naar de lange termijn gevolgen, is dit zeker niet goed voor de mondgezondheid.

Maak een afspraak

Als je vragen hebt over het bovenstaande, dan kan je dit overleggen met Tandartsenpraktijk Vermeulen. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij één van onze vestigingen in Barneveld of Voorthuizen.

Maak een afspraak

 • Mondzorg voor mensen met een verstandelijke beperking

  30 november 2023

 • Thuis uw tanden bleken

  12 oktober 2023

 • Invloed van mondgezondheid op gehele gezondheid

  08 september 2023