Wat is vapen?

Vapen, ook bekend als e-sigaretgebruik, is een elektronisch apparaat dat de werking van een sigaret nabootst. In plaats van tabak bevat het vloeistof, die door verhitting damp produceert. Hoewel er discussie is over de giftigheid bij lage concentraties, wijzen onderzoeken uit dat vapen niet bevorderlijk is voor de algemene gezondheid. De vloeistof bevat nicotine en niet-giftige zoet- en smaakstoffen.

In dit artikel

Lees meer over de effecten van vapen (e-sigaretten) op mondgezondheid. Kies een onderwerp hieronder:

Vergelijking met sigaretten

Eén vape bevat ongeveer 200 trekjes, wat overeenkomt met de hoeveelheid nicotine in een pakje van 20 sigaretten. Hoewel een vape minder chemicaliën bevat dan tabaksrook, ontbreken langetermijnstudies over de mondgezondheid. Het vergelijken van de impact van vapen met traditioneel roken is essentieel om bewustzijn te creëren.

Is “vapen” slecht voor je gebit?

Hoe vapen je tanden beïnvloedt

Vapen heeft aantoonbare nadelige effecten op mondgezondheid. De vloeistof bevat nicotine, vergelijkbaar met tabak, en kan leiden tot:

 • Een droge mond, wat het risico op tandbederf verhoogt.
 • Ophoping van plaque, wat kan leiden tot tandvleesproblemen.
 • Tandvleesontsteking (gingivitis en parodontitis), verergerd door chemische blootstelling.
 • Tandverkleuring, een cosmetisch effect van de chemicaliën in de damp.
 • Tandenknarsen (bruxisme), wat kan worden geïntensiveerd door nicotine.
 • Mondkanker, een ernstig gezondheidsrisico verbonden aan bepaalde chemicaliën in de damp.

Mogelijke aandoeningen door vapen

Vapen en tandvleesontstekingen

Blootstelling aan chemicaliën in e-sigaretten veroorzaakt veranderingen in mondweefsel, resulterend in ontstekingsreacties. Onderzoek toont aan dat de bacteriesamenstelling in de mond van e-sigaretgebruikers verschilt van rokers en niet-rokers. Bacteriën gerelateerd aan tandvleesaandoeningen komen vaker voor bij e-sigaretgebruikers.

Vapen en gaatjes

Mensen die vapen hebben een verhoogd risico op cariës (gaatjes) door het hoge suikergehalte van de dampvloeistof. De vloeistof hecht aan de tanden en bevordert de groei van bacteriën die gaatjes veroorzaken, zelfs op plaatsen waar ze normaal niet snel voorkomen.

Vapen en mondkanker

Onderzoek toont aan dat vapen leidt tot verhoogde niveaus van DNA-beschadigende chemicaliën in speeksel. Deze chemicaliën verhogen het risico op mond- en keelkanker. Benzeen, een kankerverwekkende stof in uitlaatgassen, komt vrij bij hoge temperaturen tijdens het vapen. Hoewel er nog niet veel onderzoek is naar de langetermijngevolgen, zijn er zorgwekkende aanwijzingen voor de impact op mondgezondheid.

Maak een afspraak

Heb je vragen over vapen en mondgezondheid? Overleg met Tandartsenpraktijk Vermeulen. Klik op onderstaande knop om een afspraak te maken bij onze vestigingen in Barneveld of Voorthuizen.

Maak een afspraak

 • Hoe vaak moet ik mijn tandenborstel vervangen?

  26 juni 2024

 • Snus: het betere roken?

  23 mei 2024

 • Is elektrisch tandenpoetsen beter?

  25 april 2024