Van gingivitis naar parodontitis

Het tandvlees gaat door deze ontsteking (gingivitis) losser zitten van de tanden en kiezen, zo ontstaat er een ruimte tussen het tandvlees en de tanden/kiezen. Deze ruimte wordt ook wel een pocket genoemd.

In een gezonde situatie is de pocket niet dieper dan 3 mm en gaat het niet bloeden tijdens het opmeten. In een pocket kan nieuwe tandplaque vormen, waardoor de ontsteking zich steeds verder de diepte in verplaatst. Hierdoor breekt het kaakbot af en worden de pockets nog dieper.

Net als wat boven het tandvlees gebeurt met tandplaque, kan ook onder het tandvlees gebeuren (in de pockets). Tandplaque verkalkt zich (gedeeltelijk) tot tandsteen. Deze voortschrijdende tandvleesontsteking waarbij het kaakbot afbreekt, heet parodontitis. Wanneer parodontitis niet wordt behandeld, kunnen de tanden/kiezen los gaan staan en uiteindelijk uitvallen.

Verschillende stadia van parodontitis

Wat doet de mondhygiënist?

De mondhygiënist controleert de diepte van de pockets met een pocketsonde. De pockets worden genoteerd, maar ook wordt er gekeken of het tandvlees gaat bloeden tijdens het opmeten van de pockets en wordt er bepaald of de tanden en kiezen al beweeglijk zijn. Op de röntgenfoto's kan worden bepaald óf en hoeveel kaakbot er is afgebroken ten gevolge van de ontsteking.

Multifactorieel

Parodontitis is een multifactoriële ziekte. Een aantal belangrijke factoren zijn:

  • Erfelijke gevoeligheid
  • Bacterie-samenstelling
  • Roken
  • Systemische ziekte en stress

Vergevorderde parodontitis

Pas in een gevorderd stadium van parodontitis kunnen er klachten ontstaan. De tanden en kiezen gaan vaak losstaan, maar door het terugtrekkende tandvlees komen de wortels gedeeltelijk bloot te liggen waardoor de tanden/kiezen gevoelig kunnen worden bij eten/drinken/tandenpoetsen. Naast dat parodontitis ongezond is, speelt het esthetisch ook mee. Als het tandvlees ver is teruggetrokken, kan dat er minder mooi uitzien. Wordt parodontitis niet behandeld, kan er uiteindelijk zoveel kaakbot verloren gaan, dat de tanden en kiezen hun houvast verliezen en uitvallen.

Maak een afspraak

Heb jij last van bloedend, gevoelig, pijnlijk en/of terugtrekkend tandvlees of ervaar je een vieze smaak of slechte adem? Of merk je dat de tanden/kiezen losser gaan staan of gaat de stand veranderen van één of meer tanden? Dan kunt u een afspraak maken bij de mondhygiënist. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

  • Complexiteit van (orale) lichen planus

    29 februari 2024

  • Waarom heb ik fluoride nodig?

    02 februari 2024

  • De impact van vapen op het gebit

    26 januari 2024