Controleren of je gebitsslijtage hebt

Als je jezelf afvraagt of er bij jou sprake is van gebitsslijtage, kan je dit bij de tandarts laten beoordelen. De behandelaar kan de vorm van slijtage vaak herkennen in de mond of hierachter komen door de juiste vragen te stellen. In dit artikel bespreken we de meestvoorkomende oorzaken van gebitsslijtage en geven we je tips om verdere slijtage te voorkomen.

In dit artikel

Lees in dit artikel meer over de onderstaande oorzaken (met bijbehorende tips) van gebitsslijtage:

Stevig poetsen?!

Het is belangrijk om de tandvleesrand mee te poetsen, maar als dit te vaak met te grote druk gedaan wordt kan het tandvlees gaan terugtrekken. Dan komt het worteloppervlak open te liggen en dit is zachter dan tandglazuur. Wanneer er te stevig gepoetst wordt, treedt er slijtage op van de wortels en kunnen de tanden gevoelig en verzwakt raken. Daarom is het van belang om niet vaker dan twee keer per dag te poetsen en dit te doen met lichte druk. De druk die je zet wanneer je de tandenborstel met twee vingers vasthoudt, is voldoende om goed te poetsen.

Slijtage door zuren

Een andere vorm van gebitsslijtage is erosie. Door voedingsmiddelen met een hoge zuurgraad wordt het tandglazuur langzaam opgelost. Denk daarbij aan bijvoorbeeld fruit, frisdrank, vruchtensappen en wijn. Om erosie te voorkomen, kan je na het nuttigen van deze producten de mond spoelen met water. Zo worden de zuren geneutraliseerd. Hoe vaker en hoe langer de zuurmomenten zijn, hoe groter de kans is op erosie. Probeer daarom deze voedingsmiddelen in één keer tot je te nemen en niet te vaak op een dag.

Tandenpoetsen en zuren

Tot een uur na het eten of drinken van zuren, wordt het tandoppervlak iets zachter. Als je dus meteen je tanden poetst, is het gebit kwetsbaarder voor slijtage. Daarom kan je het beste een uur wachten met poetsen en stokeren of rageren na het eten. Dan heeft het gebit voldoende tijd om te herstellen van de zuuraanval.

Gebitsslijtage door zuren

Slijtage door materialen

Er kan ook slijtage aan het gebit ontstaan door te kauwen op harde voorwerpen, bijvoorbeeld een pen of potlood.

Klemmen en knarsen

Een andere oorzaak van slijtage aan het gebit, is klemmen of knarsen. Dit gebeurt vaak in je slaap, en hebt dus vaak niet in de gaten. Doordat de tanden en kiezen over elkaar heen schuiven, krijg je slijtage.

Je kan zo’n gewoonte aangeleerd hebben, waardoor je tanden onnodig snel slijten. Om jezelf hiervan bewust te worden, kan het helpen om iemand te vragen het tegen je te zeggen wanneer je dit doet. Ook kan je om de zoveel tijd een wekker zetten die je even stilzet en hieraan herinnert.

Maak een afspraak

Als het gebit eenmaal slijtage heeft, kan het tandoppervlak niet meer herstellen. Wel kan samen gekeken worden hoe je kan voorkomen dat het verder toeneemt. Benieuwd wat Tandartsenpraktijk Vermeulen voor jou kan betekenen? Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij één van onze vestigingen in Barneveld of Voorthuizen.

Maak een afspraak

  • Wolf in het gebit

    04 april 2024

  • Complexiteit van (orale) lichen planus

    29 februari 2024

  • Waarom heb ik fluoride nodig?

    02 februari 2024