Parodontitis: een gemene aandoening

Wie last heeft van parodontitis, komt daar meestal te laat achter. ,,Het is een gemene aandoening, omdat het geen klachten geeft in het beginstadium. Pas in het eindstadium gaan je tanden en kiezen loszitten en dan kun je als tandarts vaak niets anders doen dan die kiezen of tanden verwijderen.” De ontsteking zorgt voor veel botverlies, vertelt Vermeulen. ,,En bot dient als basis voor een kunstgebit en voor eventuele implantaten zorgt dit dus voor problemen.”

Een langdurig proces

Een ontsteking bij parodontitis begint klein, maar kan uitgroeien tot een groot probleem. ,,Veel mensen denken dat het normaal is als hun tandvlees bloedt. Je hoort heel vaak ‘Dat hoort erbij’. Maar daarmee begint het.” Gelukkig duurt het even voordat de aandoening uitmondt in ernstige parodontitis. ,,Meestal is het een langdurig proces dat twee tot vijftien jaar duurt. Als de gemiddelde wortel tien millimeter lang is en er gaat één mm van de aanhechting weg, dan heb je nog negen millimeter over. Het probleem is dat als het eenmaal weg is, we alleen kunnen zorgen dat het niet verder gaat.”

Soms is de situatie zo erg, dat zelfs Vermeulen ervan schrikt: ,,Ik heb een keer een patiënt gehad die bij een tandarts in het buitenland allemaal kronen en bruggen had gekregen. Daar hadden ze niet gekeken naar het tandvlees en die persoon had parodontitis. Toen moest de hele brug eruit met als resultaat een kunstgebit.” Vermeulen visualiseert de ernst van het probleem: ,,Als je bij deze aandoening alle ontstekingsoppervlakten bij elkaar optelt, dan heb je een ontsteking zo groot als de palm van je hand en dan ging je meteen naar de dokter. Dan is het raar dat als je dat in je mond hebt, denkt ‘laat maar zitten.’

Parodontitis: een gemene aandoening

Verband met algehele gezondheid

De tandarts ziet steeds vaker dat er een verband is tussen de gezondheid van het gebit en de rest van het lichaam. ,,Als er een ontsteking is, dan gaat het in de rest van het lichaam vaak ook niet goed. Dat zie je bijvoorbeeld bij mensen met diabetes. Als zij dan ook nog parodontitis hebben, dan is het veel moeilijker om de suikerspiegel op peil te houden. Als we de aandoening onder controle hebben, dan gaat dat ook veel beter.”

Helaas komt de tandarts de aandoening dagelijks in zijn praktijk tegen en dan vooral bij vijftigplussers. ,,Soms komen ze bij mij op controle en dan is het: Ho, wat is er hier gebeurd? Dan blijkt dat mijn patiënten door het coronavirus alle controles hebben uitgesteld. En dan is de situatie verslechterd. Dan moet de kies, die al slecht was, er toch worden uitgehaald. Terwijl hoe eerder je erbij bent, hoe meer je eraan kunt doen.”

Parodontitis is onomkeerbaar

Daarom is het zo belangrijk dat mensen op controle komen, benadrukt de tandarts. ,,Zeker als zij last hebben van bloedend tandvlees, want dat is niet normaal.” Een verwijzing naar de mondhygiënist of parodontoloog doet een tandarts niet voor niets, vertelt Vermeulen. ,,Mensen zien het wel eens als een beetje schoonmaken en vinden dat dan overbodig en zonde van het geld.” De tandarts roept hen op om tandvleesproblemen serieus te nemen. ,,Stel je afspraak niet uit vanwege corona. Dit kan ernstige gevolgen hebben en het is een onomkeerbaar proces.”

Bron: Barneveldse Krant

  • Krentenbaard: wat is het en hoe behandel je het?

    29 oktober 2024

  • Waarom moet de tandarts een foto maken van mijn gebit?

    04 oktober 2024

  • Kiespijn: wat nu?

    05 september 2024