Wanneer krijgen kinderen hun melktanden en kiezen?

De leeftijd waarop kinderen hun tanden krijgen verschilt per kind. De eerste melktand kan tussen de 6 en 9 maanden doorbreken. Deze komen aan de onderkant in het midden tevoorschijn. Daarna volgen de 2 middelste snijtanden aan de bovenkant. Tussen de 24 en 30 maanden verschijnen de laatste melkkiezen. Zowel de tanden van het melkgebit als die van het blijvend gebit breken meestal volgens een bepaalde volgorde door.

In dit artikel

In dit blogartikel wordt het belang van een gezond melkgebit besproken. Kies hieronder uit één van de onderwerpen omtrent het melkgebit en de verzorging ervan:

Het belang van een gezond melkgebit

Het melkgebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en slikken. Ook beïnvloedt het melkgebit de ontwikkeling van het gezicht en de kaken. En bovendien speelt het een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het blijvende gebit. Je zou kunnen denken dat het minder belangrijk is om een melkgebit goed te poetsen, maar dit is niet waar! Er kunnen gaatjes en tandvleesproblemen ontstaan door slechte van de eerste tanden en kiezen. Gaatjes en een tandvleesontsteking kunnen pijn doen, waardoor je kind slechter eet, zich niet lekker voelt, of minder goed slaapt.

Tandenpoetsen: een dagelijks ritueel

Maak je kindje op speelse wijze met tandenpoetsen vertrouwd en maak er een dagelijks herkenbaar ritueel van. Fluoride is erg belangrijk. Het zorgt voor het sterk maken van het jonge glazuur. Dit verkleint de kans op het krijgen van gaatjes. Na poetsen is ook erg belangrijk. Rond de 10e levensjaar mag het kind zelfstandig leren poetsen.

Tandenpoetsen: een dagelijks ritueel

Tips bij het tandenpoetsen

Wanneer het kind nog erg klein is, is het soms lastig om goed te poesten. Het kind kan tegen stribbelen, omdat het bijvoorbeeld moe is. Toch blijft het belangrijk om te blijven poesten en daar niet te makkelijk in worden. Leg het kind bijvoorbeeld op een aankleedkussen, op bed, of neem hem op schoot als je tanden poetst. Zorg, dat je het hoofd steunt en goed in de mond kunt kijken. Is het kind al wat groter? Probeer dan schuin achter hem/haar te staan, of zitten en draai het hoofd naar het licht. Een elektrische tandenborstel is ook een goede motivatie om mee te poetsen. Ook deze zijn er in vrolijke kleuren te krijgen. Poets in een vaste volgorde de 3B’s:

  1. Binnenkant
  2. Buitenkant
  3. Bovenkant

Gebruik peutertandpasta met fluoride

Poets de tanden één keer per dag met fluoride houdende Peutertandpasta. De hoeveelheid fluoride in de peutertandpasta is aangepast aan het gebruik door kleine kinderen. Het gebruik van de juiste hoeveelheid fluoride helpt zo gaatjes in het gebit te voorkomen. Poets bij kinderen vanaf 2 jaar twee keer per dag. Vanaf het 5e levensjaar kunt u overstappen op de opvolger ‘Junior’ tandpasta. Dit staat duidelijk op de verpakking vermeld. Als het 12e levensjaar bereikt is mag men overgaan op de ‘Volwassen’ tandpasta. En als laatste tip: gebruik een tandenborstel met een kleine borstelkop om makkelijk bij alle tanden en kiezen te komen.

Voor de eerste keer naar de tandarts

Neem je kind, als het eerste tandje doorbreekt mee naar de tandartspraktijk. Als u zelf voor bijvoorbeeld de halfjaarlijkse controle komt, neem dan uw kind gerust mee ook al hoeft diegene nog niet in de stoel. Doordat het kind op jonge leeftijd in de tandartspraktijk komt, krijgt het voldoende gelegenheid te wennen en raakt het vertrouwd met de omgeving en medewerkers.

Liever een beker dan een fles

Gebruik vanaf 9 maanden een beker zonder tuit in plaats van een zuigfles, of antilekbeker. Een tuitbeker kan eventueel, als tussenstap worden gebruikt. In de avond, of nacht is het drinken uit een zuigfles met zoete inhoud of melk schadelijk. Een flesje met water mee naar bed kan altijd. Vaak sabbelen aan een zuigflesje met bijvoorbeeld vruchtensap kan het gebit aantasten. Het gebit komt langdurig met suikers in aanraking. Laat uw kind hun zoete drankjes in 1 keer opdrinken. Kies liever voor water in plaats van zoete dranken.

Neem contact op

Heeft u nog vragen na het lezen van dit artikel, neem dan gerust contact met ons op! Klik op de onderstaande knop en neem contact op met één van onze vestigingen in Barneveld of Voorthuizen.

Neem contact op

  • Waarom moet de tandarts een foto maken van mijn gebit?

    04 oktober 2024

  • Kiespijn: wat nu?

    05 september 2024

  • Thuis uw tanden bleken

    01 augustus 2024