Gezond, functioneel en mooi gebit

Bij de periodieke controle controleert de tandarts niet alleen of er gaatjes aanwezig zijn en of het tandvlees gezond is, maar ook hoe het gebit functioneert. De tandarts kijkt dan of de tanden niet scheef staan en/of de kiezen goed op elkaar passen.

Een nette rij tanden en kiezen is niet alleen mooi voor een stralende glimlach, maar helpt ook het poetsen gemakkelijker te maken, zodat het gebit beter gezond blijft. Als dit niet het geval is zal de tandarts in overleg u doorverwijzen naar een orthodontist.

Wat is een orthodontist?

Een orthodontist is een tandarts die is gespecialiseerd in beugelbehandelingen. Naast de opleiding van tandarts heeft de orthodontist nog en vierjarige fulltime opleiding aan de universiteit gevolgd om zich te specialiseren in de orthodontie.

Verwijzing naar de orthodontist

In sommige gevallen zal de tandarts in overleg u doorverwijzen naar een orthodontist.

Werkwijze van de orthodontist

Meestal is een afspraak voor een eerste consult op verwijzing van de tandarts. Ook is het mogelijk een afspraak bij de orthodontist te maken op eigen initiatief, een verwijzing is hierbij niet noodzakelijk.

Eerste consult

Het eerste bezoek aan de orthodontist is een kennismaking. De orthodontist zal luisteren naar de reden van doorverwijzing en eventuele wensen van de patiënt. Tijdens het eerste consult kijkt de orthodontist naar het gezicht, de lippen en de mond tijdens heet lachen en spreken. Daarnaast wordt ook in de mond gekeken naar de tanden, het tandvlees en hoe de tanden en kiezen op elkaar staan.

Uitgebreid onderzoek

Als tijdens het eerste consult wordt vastgesteld dat een orthodontische behandeling nodig is, wordt er een vervolgafspraak gemaakt voor een uitgebreid onderzoek. Tijdens deze afspraak wordt informatie verzameld over jou en je tanden, die de orthodontist nodig heeft om een behandelplan op te stellen.

Planbespreking

Na het uitgebreid onderzoek wordt er een afspraak gemaakt om het behandelplan te bespreken. De orthodontist heeft je foto`s en modellen goed bekeken en aan de hand daarvan een behandelplan opgesteld. Tijdens deze afspraak krijgen jullie ook een gespecificeerde kostenraming en een inschatting hoelang de beugelbehandeling gaat duren. Daarnaast worden de risico`s van de behandeling, eventuele besprekingen of alternatieve behandelingen besproken.

Onze samenwerking met Ortho Fleur

Tandartsenpraktijk Vermeulen werkt nauw samen met Ortho Fleur. Deze orthodontiepraktijk is gevestigd aan de Parmentierstraat op de Briellaerd in Barneveld, waar ook onze praktijk gevestigd is. Klik om de onderstaande knop om meer te lezen over Ortho Fleur.

Over Ortho Fleur

  • Is elektrisch tandenpoetsen beter?

    25 april 2024

  • Wolf in het gebit

    04 april 2024

  • Complexiteit van (orale) lichen planus

    29 februari 2024