Wat is lichen planus?

Lichen planus, misschien heeft u er nog nooit van gehoord, maar voor sommigen is het een dagelijkse realiteit. Deze niet-besmettelijke, niet-erfelijke ontstekingsreactie van de huid en slijmvliezen kan een significante impact hebben op de kwaliteit van leven. Wat maakt lichen planus zo bijzonder en hoe gaan we ermee om?

Lichen planus manifesteert zich in verschillende vormen, waarvan de mucosale of orale variant (OLP) het meest voorkomt in de mond. Het kan zich presenteren als witte, licht verheven lijntjes, bekend als Striae van Wickham, maar ook in een meer erosieve, pijnlijke vorm. Deze aandoening is niet besmettelijk, maar kan wel voor aanzienlijk ongemak zorgen.

In dit artikel

In dit artikel wordt (orale) lichen planus uitgelicht. Selecteer één van de onderstaande onderwerpen om direct meer te lezen:

De oorzaak: een mysterie

De exacte oorzaak van lichen planus is nog steeds een raadsel. Het lijkt een reactie van het lichaam op bepaalde triggers, zoals metalen in de mond of een virale aandoening. Wat we wel weten, is dat het vaak voorkomt bij mensen met een bepaalde genetische aanleg en dat het meer gezien wordt bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen en diagnose

Naast de karakteristieke bultjes kan lichen planus ook in de mond voorkomen, vaak zonder dat men zich daar bewust van is. Deze orale vorm bestaat uit fijne witte lijntjes en stipjes en wordt soms bij toeval ontdekt tijdens een tandartsbezoek. Bij ongeveer 10% van de patiënten zijn ook de nagels aangetast, wat kan leiden tot ribbeltjes, gleufjes en in ernstige gevallen zelfs het verlies van de nagel. De diagnose wordt meestal gesteld door een huidarts, soms met behulp van een huidbiopsie.

Behandeling: een persoonlijke aanpak

Hoewel er geen definitieve genezing voor lichen planus is, kunnen de symptomen vaak effectief worden behandeld. Corticosteroïdhoudende crèmes of zalven zijn gebruikelijk voor huidafwijkingen, terwijl ernstige gevallen mogelijk sterkere medicatie of zelfs lichttherapie vereisen. Voor orale lichen planus, waar geen standaardbehandeling voor bestaat, kunnen corticosteroïdhoudende preparaten verlichting bieden bij pijnlijke symptomen.

Wat kunt u zelf doen?

Voorzichtigheid met de huid en regelmatige mondverzorging zijn essentieel. Vermijd beschadiging van de huid, aangezien dit nieuwe lichen planus plekken kan veroorzaken. Bij orale lichen planus is het raadzaam om voedingsmiddelen die de symptomen kunnen verergeren, zoals sterk gekruid eten en caffeïne-houdende dranken, te vermijden.

Een interessante wending in het begrip van orale lichen planus is de ontkrachting van de mythe dat slechte mondhygiëne de oorzaak zou zijn. Integendeel, goede mondverzorging is juist uitdagender bij een pijnlijke en ontstoken mond. Regelmatige bezoeken aan de mondhygiënist en het gebruik van een niet al te harde tandenborstel worden aanbevolen om de mondgezondheid te ondersteunen en complicaties zoals parodontitis te voorkomen.

Samenvattend

Lichen planus is een aandoening die, hoewel niet levensbedreigend, een diepgaande invloed kan hebben op het welzijn van degenen die ermee leven. Het vereist een geduldige, persoonlijke benadering van behandeling en zelfzorg. Informatie, ondersteuning en een goede dialoog met uw zorgverlener kunnen een groot verschil maken in het beheersen van deze aandoening. Ga voor meer informatie, ervaringen van anderen en tips over het omgaan met Lichen Planus in de mond naar lichenplanus.nl.

  • Is elektrisch tandenpoetsen beter?

    25 april 2024

  • Wolf in het gebit

    04 april 2024

  • Complexiteit van (orale) lichen planus

    29 februari 2024