Tandplak

Op tanden en kiezen en ook op de implantaten vormt zich voortdurend een zacht, kleverig laagje. Dit noemen we tandplak. Tandplak bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën die normaal in de mond voorkomen. Als deze plak niet dagelijks wordt verwijderd, ontstaat aan de rand van het tandvlees een ontsteking. Tandplak is ook de veroorzaker van tandbederf. Een implantaat zal geen last hebben van tandbederf, maar het tandvlees rondom het implantaat is wel gevoelig voor ontstekingen.

Tandvlees

Gezond tandvlees heeft een bleekroze kleur en ligt stevig rondom de tanden, kiezen of het implantaat. Het belangrijkste kenmerk van gezond tandvlees is dat het niet bloedt. Ontstoken tandvlees kan rood en gezwollen zijn en gaat makkelijk bloeden bij het poetsen, of bij het gebruik van andere mondhygiëne middelen. Ontstoken tandvlees hoeft echter niet direct tot pijnklachten te leiden. Wanneer tandplak wat langer aanwezig is, kunnen zich daarin agressieve bacteriën nestelen. De ontsteking bij de tandvleesrand kan zich nu in de diepte uitbreiden. Dit kan leiden tot vermindering van het houvast van tand, kies of implantaat en uiteindelijk tot definitief verlies.

Poetsinstructie

De mondhygiëniste laat zien hoe u het beste de tandenborstel moet gebruiken. Het advies is om een kleine en zachte borstelkop Met een handborstel poetst u volgens de Bass-methode. Dit zijn horizontale poetsbewegingen. De borstel plaatst u half op het tandvlees en half op het implantaat, probeer hierbij de borstel onder een hoen van 45graden richting het tandvlees te plaatsen. Maak vervolgens een kleine horizontale beweging. U moet voelen dat u het tandvlees raakt. Zeker het poetsen aan de binnenzijde van uw mond is in het begin moeilijk. Oefen weinig druk uit, want er is geen kracht nodig om uw mond goed schoon te maken. Trek eventueel met uw andere hand uw lip weg, zodat u kunt zien wat u doet. Reinig 2 maal daags uw implantaten.

Mondhygiëne hulpmiddelen

Na enkele maanden worden de implantaat-hulpmiddelen (suprastructuur) geplaatst. Afhankelijk van het type suprastructuur en de beschikbare ruimte, krijgt u aanvullende instructie van de tandarts en of mondhygiëniste. Als algemene regel geldt, dat u naast het poetsen, 1 maal daags uw implantaten dient te reinigen met 1 van de volgende mondhygiëne middelen:

Samen met de mondhygiëniste wordt bekeken wat voor u het beste en juiste hulpmiddel is.

Prothese reiniging

Indien u een prothese heeft, kunt u deze het beste 2 of 3 maal reinigen met een (prothese) borstel en vloeibare zeep. Na deze reiniging spoelt u de prothese met water af en merkt u dat u geen zeep smaak proeft. Pas op, dat bij het schoonmaken de gladde prothese niet uit uw handen glipt en stuk valt. Soms bevindt er zich op de prothese veel aanslag, die u niet meer kunt verwijderen. Laat dan de prothese polijsten bij de tandarts, mondhygiëniste of tandarts.

Maak een afspraak

Als je vragen hebt over het bovenstaande, dan kan je dit overleggen met Tandartsenpraktijk Vermeulen. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij één van onze vestigingen in Barneveld of Voorthuizen.

Maak een afspraak

  • Is elektrisch tandenpoetsen beter?

    25 april 2024

  • Wolf in het gebit

    04 april 2024

  • Complexiteit van (orale) lichen planus

    29 februari 2024