Goede mondhygiëne
Een goede mondhygiëne begint bij het regelmatig vervangen van je tandenborstel. Het is belangrijk om te weten wanneer en waarom je je tandenborstel moet vervangen, en hoe je ervoor kunt zorgen dat je gebit altijd fris en gezond blijft.
Tandartsenpraktijk Vermeulen adviseert om je tandenborstel elke 3 tot 4 maanden te vervangen, zowel bij handtandenborstels als bij opzetborstels van elektrische tandenborstels. Deze periode is gebaseerd op het feit dat borstelharen na verloop van tijd slijten en minder effectief worden in het verwijderen van tandplak en het masseren van je tandvlees. Wanneer borstelharen uit elkaar beginnen te staan, is dit een teken dat je tandenborstel aan vervanging toe is.
In dit artikel
In dit artikel bespreken we de het belang van het regelmatig vervangen van tandenborstels. Selecteer één van de onderstaande onderwerpen om direct meer te lezen:
Gekleurde haartjes op de tandenborstel
Let ook op specifieke indicatoren op je tandenborstel, zoals gekleurde haartjes die vervagen naarmate de borstel verslijt. Sommige borstelkopjes hebben gekleurde haartjes die vervagen na verloop van tijd. Dit is een handige indicator dat het tijd is om de borstelkop te vervangen.
Waarom je tandenborstel vervangen?
Bij regelmatig gebruik slijten de borstelharen na verloop van tijd. Hierdoor raken ze minder effectief in het reinigen van tanden en tandvlees. Bovendien kunnen bacteriën zich ophopen op de borstelkop, zelfs na grondig spoelen. Om optimale mondhygiëne te behouden, is het aan te raden je tandenborstel elke 3 tot 4 maanden te vervangen.
Wanneer borstelharen uit elkaar beginnen te staan, is dit een teken dat je tandenborstel aan vervanging toe is
Broedplaats voor bacteriën
Daarnaast kunnen tandenborstels een broedplaats worden voor bacteriën. Ondanks het grondig spoelen na gebruik, kunnen sommige bacteriën overleven en zich ophopen in de borstelharen. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op tandvleesontstekingen en andere mondproblemen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om je tandenborstel na gebruik goed af te spoelen, rechtop te laten drogen en hem niet te dicht bij andere gebruikte tandenborstels te bewaren.
Wat als mijn tandenborstel sneller slijt?
Als de borstelharen van je tandenborstel sneller slijten dan normaal, kan dit duiden op te hard poetsen. Elektrische tandenborstels met een poetsdruksensor kunnen helpen om dit te voorkomen. Deze sensor geeft aan wanneer je te veel druk uitoefent tijdens het poetsen, wat kan leiden tot terugtrekkend tandvlees.
Maak een afspraak
Twijfel je over de staat van je tandenborstel of wil je meer weten over welke borstelkop het beste bij jou past? Maak dan een afspraak bij onze tandartspraktijk. Onze tandartsen staan klaar om al je vragen te beantwoorden en je te helpen bij het optimaliseren van je mondgezondheid. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij één van onze praktijken in Barneveld of Voorthuizen.