Van eigen tanden naar een kunstgebit in vijf stappen

Wanneer er door diepe gaatjes of (tandvlees)ontstekingen geen mogelijkheden meer zijn om uw eigen tanden en kiezen te behouden, dan zal de tandarts u adviseren om een (gedeeltelijke) kunstgebit te nemen. Uit welke stappen bestaat deze behandeling?

Een kunstgebit wordt helemaal op maat gemaakt. Dit gebeurt meestal in vijf stappen (afspraken) waarbij het kunstgebit in fases opgebouwd wordt. Hiervoor is nauwe samenwerking met het tandtechnisch laboratorium nodig. Tussen elke afspraak wordt het techniekwerk van de patiënt opgestuurd naar het lab en krijgt de tandarts het een week later terug. Daarom duurt het meestal een aantal weken voordat een kunstgebit helemaal afgemaakt is.

In dit artikel

Lees in dit artikel hoe u van eigen tanden naar een kunstgebit gaat in vijf stappen. Wilt u meer lezen over een specifieke stap? Maak dan gebruik van de onderstaande links:

1. Het trekken van tanden en kiezen

Het trekken van de tanden en kiezen gebeurt niet in één keer. Als u nog veel kiezen heeft, dan zal de tandarts in overleg met u een aantal weken eerder de kiezen eerst trekken. Dit zorgt ervoor dat het tandvlees en het onderliggende kaakbot kan herstellen. De kaak zal door dit herstel een stabiele, afgevormde vorm aannemen, waardoor uw kunstgebit beter zal passen. Uw tanden behoudt u totdat het kunstgebit is afgemaakt.

2. Het nemen van een afdruk

Met behulp van een afdruklepel wordt een afdruk gemaakt van uw boven- en onderkaak. In het tandtechnisch laboratorium worden hiervan gipsmodellen gemaakt. Deze worden gebruikt voor het maken van een goedpassende lepel waarmee een tweede afdruk gemaakt kan worden. In sommige gevallen is het mogelijk om deze stappen te combineren.

3. Het bepalen van de beethoogte

Na het opsturen van de afdruk, krijgt de tandarts een kunststofplaat met waswallen terug van het tandtechnisch lab. Het plaatje met waswallen zal tijdens de afspraak gepast worden bij u en bewerkt worden totdat het goed zit. Op de foto is te zien hoe dat kunststofplaat eruitziet. De tandarts zal controleren of u comfortabel kunt dichtbijten en praten. Als u wensen heeft voor uw kunstgebit, bijvoorbeeld over de stand van de voortanden, dan kunt u dat bespreken met uw tandarts. Ook de kleur van de tanden die in het kunstgebit komen, worden samen met u uitgekozen.

Van eigen tanden naar een kunstgebitVoorbeeld van een waswal

4. Passen in was

Voordat uw prothese helemaal wordt afgemaakt, zal tijdens deze afspraak gecontroleerd worden of de tanden en kiezen in het kunstgebit goed zitten. Als u uw voortanden nog heeft, is het alleen mogelijk om de kiezen te passen. Deze afspraak dient als controle of alle voorgaande stappen goed zijn doorlopen. Als er nog iets aangepast moet worden aan het techniekwerk, dan is er daar nog mogelijkheid voor.

Van eigen tanden naar een kunstgebit

5. Het plaatsen van het kunstgebit

Tijdens de afspraak zal onder lokale verdoving de resterende tanden in uw gebit getrokken worden. Alle wonden worden gehecht met oplosbare hechtingen. Deze blijven meestal 7-10 dagen zitten. Uw kunstgebit wordt daarna meteen in de mond geplaatst. Het dient als een wondverband over de wonden heen. Een nieuwe prothese zit de eerste dag waarschijnlijk niet comfortabel. Toch is het belangrijk dat een prothese de eerste 24 uur niet wordt uitgenomen. Het tandvlees kan namelijk gaan zwellen en dan zal uw prothese niet meer goed passen. Na 24 uur kunt u uw prothese uitnemen en voorzichtig spoelen met lauw water. Na een aantal dagen beginnen de wonden te genezen.

Wennen aan een prothese

In de eerste periode zal het erg wennen zijn aan een prothese. Dat vergt tijd. U moet wennen aan de manier waarop u eet en praat. Het beste is om in de eerst periode vooral zacht voedsel te eten. Langzamerhand kunt u het opbouwen naar wat u gewend was. Eten afbijten zal met een prothese niet lukken, u kunt het beste uw eten snijden in kleinere stukjes en gelijkmatig kauwen met de kiezen. ’s Nachts kunt u, na de eerste 24 uur, de prothese het beste uitdoen. Zo krijgt het tandvlees en de zachte weefsels in de mond rust. Het schoonmaken van een prothese kan het beste gedaan worden met een (prothese)borstel en bijvoorbeeld groene zeep. Daarna kunt u uw prothese het beste droog bewaren, het hoeft niet in een glas water. Het wordt afgeraden om tandpasta te gebruiken op de prothese, omdat het krasjes kan veroorzaken. In tandpasta zitten namelijk minuscule schurende deeltjes. U kunt wel uw mond blijven poetsen met tandpasta voor het verwijderen van voedselresten en een frisse smaak.

Controles

Ook na het krijgen van een kunstgebit komt u nog regelmatig naar de tandarts. In de eerste periode zal het waarschijnlijk nodig zijn om de prothese aan te passen om bijvoorbeeld drukplekjes te verhelpen. Bij de volgende controles wordt er gekeken of uw prothese nog goed past en er wordt gecontroleerd op afwijkingen van de zachte weefsels.

Maak een afspraak

Benieuwd of een kunstgebit een geschikte oplossing is voor uw gebit? Tandartsenpraktijk Vermeulen staat voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij één van onze vestigingen in Barneveld of Voorthuizen.

Neem contact op

  • Is elektrisch tandenpoetsen beter?

    25 april 2024

  • Wolf in het gebit

    04 april 2024

  • Complexiteit van (orale) lichen planus

    29 februari 2024