De doorbraak van verstandskiezen
Er is ook kans dat één of meerdere verstandskiezen ontbreken. Anderzijds komt het ook regelmatig voor dat verstandskiezen wel aangelegd zijn, maar dat er in de mond eigenlijk geen ruimte voor is. Is het daarom beter om verstandskiezen te verwijderen? En wat zijn de voor- en nadelen van het verwijderen van verstandskiezen?
Het doorbreken van verstandskiezen kan gepaard gaan met klachten. Dit betekent niet automatisch dat de kies dan getrokken moet worden. In eerste instantie kan paracetamol of ibuprofen worden gebruikt om de pijn te onderdrukken. Het is daarbij wel heel belangrijk dat de kies en het tandvlees eromheen goed schoongehouden worden om ontstekingen te voorkomen. Als er genoeg plaats is in de mond en de verstandskies een goede ligging heeft en goed schoongehouden kan worden, hoeft een verstandskies in principe niet verwijderd te worden.
Indicaties voor verwijdering van de verstandkies
Soms kunnen er problemen worden verwacht bij het doorbreken van verstandskiezen, met name in de onderkaak. Dit kunnen problemen zijn aan de verstandskies, de kies ervoor of het tandvlees eromheen. Als er een aanzienlijke kans is op het ontstaan van problemen is het verstandig om de verstandskiezen te laten verwijderen voordat er klachten ontstaan. Dit heet preventief verwijderen.
Redenen voor preventieve verwijdering zijn onder andere:
- Het scheef doorbreken van de verstandskies, waardoor deze niet goed schoongehouden kan worden
- Te weinig ruimte in de mond
- Een verstandskies die schuin richting de kies ervoor doorbreekt, aangezien hierdoor de kans op tandbederf in de kies ervoor aanzienlijk toeneemt
- Een verstandskies die geen functie heeft omdat er geen kies tegenover zit
Er wordt ook wel eens gedacht dat verstandskiezen verwijderd moeten worden om de kans op scheefgroei van de ondertanden te voorkomen. Scheefgroei van ondertanden komt regelmatig voor, maar uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat dit niet komt door de doorbraak van verstandskiezen.
Verwijdering van de verstandskies
Om goed te kunnen beoordelen hoe en door wie de verstandskiezen verwijderd kunnen worden, wordt er een OPT gemaakt. Dit is een uitgebreide röntgenfoto waarop zowel de bovenkaak als de onderkaak geheel te zien zijn. Hierdoor wordt een beter beeld gekregen van de verstandskies, de kiezen ernaast en de gevoelszenuw van de onderlip en kin. Met deze informatie kan bepaald worden of verwijdering kan plaatsvinden bij de tandarts of dat een verwijzing naar de kaakchirurg nodig is.
Na de behandeling
Na het verwijderen van de verstandskies is het belangrijk om rekening te houden met de onderstaande punten:
- Het is belangrijk om de mond de dag na de behandeling goed te reinigen. Vergeet hierbij ook niet om de kies naast de wond mee te poetsen.
- Nadat de verdoving uitgewerkt is kunt u pijn hebben. U kunt hiervoor paracetamol en/of ibuprofen gebruiken.
- Uw wang kan dik worden en u kunt eventueel koorts krijgen. Koelen zorgt voor minder zwelling.
- Slikken en openen van de mond kan moeizamer gaan. Dit gaat na twee tot drie dagen weer beter. Als de pijn of zwelling na drie dagen juist erger wordt, is het belangrijk om contact op te nemen met de tandarts of kaakchirurg.
- De eerste 24 uur na behandeling kan de wond wat nabloeden. Spoelen van de mond kan de kans op nabloeden vergroten, dus dat moet u niet doen. Als de wond bloedt, kunt u er een schoon gaasje of schone zakdoek opleggen en hier een half uur stevig op dichtbijten. Meestal stopt het bloeden dan vanzelf. Als de wond dan alsnog blijft nabloeden, moet u contact opnemen met de behandelaar.
Maak een afspraak
Wilt u weten of (preventieve) verwijdering van de verstandskiezen in uw geval verstandig is? Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij één van onze vestigingen in Barneveld of Voorthuizen.