Wat is diabetes?

Diabetes is een ander woord voor suikerziekte en heeft te maken met bloedsuiker. Dit is brandstof voor het lichaam. Bij diabetes kan het lichaam geen suiker meer uit het bloed halen. Teveel bloedsuiker is ongezond en kan beschadiging geven aan bijvoorbeeld ogen, nieren, mond en bloedvaten. Iemand met diabetes heeft daarom medicatie nodig om de hoeveelheid suiker uit het bloed te verlagen.

Problemen met tanden en tandvlees

Mensen met diabetes hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Dat kan komen door teveel suiker in het bloed. Men is gevoeliger voor ontstekingen en infecties. Dus ook het tandvlees en kaakbot ontsteken sneller. Dit gebeurt vooral wanneer de bloedsuikerspiegel te hoog is.

Minder gebitsbescherming door minder speeksel

Heeft u vaak te veel bloedsuiker? Dan wil uw lichaam die suiker kwijtraken door veel te plassen. Droge mond is dan vaak een bijwerking. Speeksel beschermt op een natuurlijke manier uw gebit. Wanneer er minder speeksel aanwezig is het risico van gaatjes en tandvleesontstekingen krijgen groter.

Gingivitis en parodontitis bij diabetes

Mensen met diabetes hebben vaak een slechtere doorbloeding van het lichaam. Vooral bij mensen die jarenlang een te hoge bloedsuikerspiegel hebben gehad. De bloedvaatjes raken dan beschadigd. Hierdoor genezen wondjes en ontstekingen slechter en zorgen dan weer voor een hoger bloedsuikergehalte. Het tandvlees zit vol met kleine bloedvaatjes. Als deze beschadigd zijn, heeft diegene eerder kans op gingivitis en parodontitis. Een verbeterde bloedsuikerspiegel voorkomt veel problemen!

Aandachtspunten bij tandheelkundige behandelingen

Waar moet iemand met diabetes op letten, als men een behandeling aan gebit of tandvlees heeft ondergaan? Na een behandeling aan het gebit of tandvlees kan het advies gegeven worden om een tijdje niet te eten of drinken. Hierdoor kan het bloedsuikergehalte te laag worden. Dit proces wordt ook wel een ‘hypo’ genoemd. Als er een hypo optreedt kan die persoon gaan trillen, zweten of duizelig worden. Daarom is het altijd belangrijk om door te geven als u diabetes heeft. Het maken van een afspraak is ook belangrijk dat dit op een gunstige tijd plaatst vindt. Zorg ervoor dat er voor de behandeling voldoende is gedronken en gegeten.

Wanneer naar de tandarts of mondhygiënist

Heeft u diabetes? Ga dan minstens twee keer per jaar naar de tandarts of mondhygiënist. Ga ook als u geen klachten heeft. Veel mondproblemen merkt u niet, maar uw behandelaar ziet ze wel! Veel voorkomende mondproblemen zijn bijvoorbeeld:

Hoe kunnen mondproblemen worden voorkomen bij diabetes?

Om mondproblemen te voorkomen bij diabetes is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

  • Een goede bloedsuikerspiegel
  • Goede mondhygiëne is ontzettend belangrijk! Vraag de tandarts of mondhygiënist om advies
  • Poets tweemaal per dag het gebit met fluoride tandpasta en gebruik een zachte tandenbortsel. Gebruik middelen om tussen de tanden en kiezen te reinigen, bijvoorbeeld flosdraad en tandenstokers
  • Bezoek de tandarts of mondhygiënist tweemaal per jaar en vertel dat u diabetes heeft

Maak een afspraak

U kunt bij Tandarts Vermeulen terecht voor alle onderdelen van de tandheelkundige zorg. In al onze behandelingen staat een duurzaam behoud van uw gebit centraal. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij één van onze vestigingen in Barneveld of Voorthuizen.

Maak een afspraak

  • Is elektrisch tandenpoetsen beter?

    25 april 2024

  • Wolf in het gebit

    04 april 2024

  • Complexiteit van (orale) lichen planus

    29 februari 2024