Constante slechte adem (halitose)
Iedereen heeft weleens tijdelijk last van een slechte adem, bijvoorbeeld 's ochtends, na het drinken van koffie of na het eten van sterk gekruid voedsel. Sommige mensen hebben een constante slechte adem, soms zonder dat ze dit zelf weten. Bij de tandarts wordt dit ook wel ‘halitose’ genoemd. Dit kan negatieve gevolgen hebben op het sociale leven, maar is goed te behandelen.
Hoe ontstaat een slechte adem en wat kan ik eraan doen?
Er zijn veel verschillende oorzaken van slechte adem. Bij maar 10% van de gevallen komt het vanuit de maag, terwijl bij 90% de oorzaak ligt in de mondholte. We zullen de meest voorkomende oorzaken benoemen en welke behandeling hierbij passend is.
Ontstekingen
In de meeste gevallen komt het door ontstekingen van het tandvlees. Als de mondverzorging niet goed is, zorgt de tandplaque (die bestaat uit bacteriën en voedselresten) voor ontstekingen en een vervelende geur.
Door twee keer op een dag op de juiste manier te poetsen en één keer per dag stokers of ragers tussen de tanden te gebruiken, kunnen deze ontstekingen meestal verholpen worden. Afhankelijk van de ernst van de ontsteking, kan een gebitsreiniging en instructie door de preventie-assistent of mondhygiënist nodig zijn.
Tongbeslag
Een andere grote oorzaak is tongbeslag. Dit is een laagje op de tong dat voornamelijk bestaat uit voedselresten, dode cellen en bacteriën. De bacteriën produceren de onaangename gassen die voor een slechte adem zorgen. Het tongbeslag zit vaak het meeste achterop de tong. Dit deel is ruw en heeft diepe groeven.
Om het tongbeslag te verwijderen, kan je het beste gebruik maken van een tongschraper. Dit is effectiever dan een gewone tandenborstel. Sommige mensen hebben bij gebruik van de tongschraper last van kokhalsneigingen. Dan helpt het om tijdens het naar voren halen van de tongschraper, uit te ademen door je mond en via je neus weer in te ademen.
Droge mond
Daarnaast kan een slechte adem veroorzaakt of verergerd worden door een droge mond. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld medicijngebruik, stress, ouderdom of mondademhaling. Dit kan niet altijd verholpen worden, maar de droge mond kan wel verminderd worden door voldoende water te drinken, suikervrije kauwgom te nemen die de speekselvorming stimuleert of door de neus proberen te ademen.
Gaatjes of frames en protheses
Verder kunnen ook gaatjes in tanden of frames en protheses die niet goed gereinigd worden, zorgen voor een slechte adem. De tandarts of mondhygiënist kan de gaatjes herstellen en tips geven voor goede verzorging van de mond bij frames en protheses.
Overige oorzaken
Er kunnen ook nog andere oorzaken zijn die minder vaak voorkomen, zoals ontstekingen van de keelamandelen of amandelsteentjes. In heel enkele gevallen kan de geur ook veroorzaakt worden door diabetes, lever- en nieraandoeningen. Wanneer dit wordt vermoed, dan word je doorverwezen naar een (KNO-)arts.
Maak een afspraak
Om erachter te komen wat bij jou de oorzaak is, kan je een bezoek inplannen bij Tandartsenpraktijk Vermeulen. Eén van onze tandartsen zal samen met jou de oorzaak van je slechte adem proberen te achterhalen en een plan maken voor een gezonde en frisse mond. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij één van onze vestigingen in Barneveld of Voorthuizen.