Eten door te kauwen

Tanden en kiezen vormen de basis om eten mee te vermalen, dit noemen wij ook wel kauwen. De tanden worden gebruikt om voedsel af te bijten en de kiezen vermalen/verkleinen vervolgens het voedsel. Naast tanden en kiezen zijn de kauwspieren, de tong en het speeksel betrokken bij het kauwproces. Het speeksel fungeert als een glijmiddel in dit proces. Kauwen is goed voor de spijsvertering want het zorgt ervoor dat er door kleinere voedselstukken er meer voedingstoffen kunnen worden opgenomen. Verder breekt het speeksel al een deel van de koolhydraten van het voedsel in de mond af middels het enzym “amylase”.

Meer functies van kauwen

Maar dit zijn niet de enige functies van kauwen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kauwvermogen ook bijdraagt aan andere lichaamsprocessen zoals: het verminderen van stress, het reguleren van cognitieve functies en vergroten van het aandachtsvermogen. Het is dus erg gezond om te kauwen! Daarnaast verbrandt het lichaam energie door te kauwen en krijgt het signalen binnen. Hiermee wordt een verzadigingshormoon aangemaakt, die binnen 15-20 minuten in werking treedt. Hierdoor krijg je een verzadigd gevoel na het eten.

Help, ik mis kauwvermogen!

Het kan zijn dat door het ontbreken van tanden/kiezen of een droge mond dat u merkt dat kauwen lastiger gaat. Het is vaak mogelijk om ontbrekende tanden op te vullen door verschillende constructies. Denk hierbij aan niet-uitneembare voorzieningen zoals een conventionele brug of implantaat. Verder kunnen ook uitneembare constructies zoals een kunststofplaatje of een frame (plaatje met metalen ankers) worden gemaakt. Vaak gaat de voorkeur wel uit naar een niet-uitneembare voorziening voor het gemak, comfort en de voorspelbaarheid.

Wel moet in rekening worden gehouden dat het kauwvermogen deels een objectief - en deels een subjectief vermogen is. De ene patiënt kan met een slecht passend kunstgebit harde voedselsoorten vermalen zonder problemen. Terwijl een andere patiënt bij het missen van alleen twee kiezen continue onvoldoende kauwvermogen ervaart. Bij het objectieve kauwvermogen wordt rekening gehouden dat iemand minstens één grote kies in zowel in onder- als in de bovenkaak heeft die goed contact maken. De hoeveelheid speekselsecretie speelt ook mee in het objectieve kauwvermogen.

Kauwvermogen en de algemene gezondheid

Meer kauwen?

Hoe enigszins inderdaad het objectieve kauwvermogen wordt bepaald door de aanwezige kiezen, kan men wel invloed hebben op het subjectieve kauwvermogen. Zo kan men enkele dingen doen om zo goed te kauwen:

  • Bewust kauwen
    Tijdens de maaltijd extra aandacht besteden aan het consumeren van je maaltijd. Kies bijvoorbeeld om aan tafel te eten zonder afleiding van een televisie, elektronica of boeken.
  • Harder voedsel
    Nuttig harder voedsel. Denk hierbij aan rauwe groenten, noten etc. Om dit goed te vermalen zal u vaker moeten kauwen.
  • Eet met mes en vork
    Hierdoor neem je vaak kleinere happen en zal je uiteindelijk meer kauwen bij het nuttigen van dezelfde hoeveelheid voedsel.

Neem contact op

Kortom, kauwen is gezond voor de algemene gezondheid en niet alleen belangrijk voor het vermalen voor voedsel. Deels heb je zelf invloed op je kauwvermogen, maar deels niet. Mocht je kauwvermogen missen, bespreek dan dit dan met je tandarts om te kijken naar eventuele mogelijkheden. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij één van onze vestigingen in Barneveld of Voorthuizen.

Maak een afspraak

  • Is elektrisch tandenpoetsen beter?

    25 april 2024

  • Wolf in het gebit

    04 april 2024

  • Complexiteit van (orale) lichen planus

    29 februari 2024