Ongezonde spanning of druk

Heden ten dage kan men meer stress ervaren dan voorgaande perioden. Een mogelijke oorzaak van toename van stress kan komen door veranderingen in de normale routine tijdens de pandemie. Stress kan omschreven worden als een vorm van spanning. Wanneer men het over stress heeft, gaat het vaak om ongezonde spanning of druk, welk in overmaat aanwezig is. Het evenwicht tussen draaglast en draagkracht kan daarbij verstoord zijn. Het groter worden van de draaglast wordt veroorzaakt buiten een persoon zelf en kan variëren van alledaagse stresssituaties tot ingrijpende levensgebeurtenissen.

Bruxisme: tandenknarsen en kaakklemmen

De term bruxisme wordt gedefinieerd als een zich herhalende activiteit van de kaakspieren, welk wordt gekenmerkt door knarsen of klemmen van de elementen en kan gedurende de dag of nacht voorkomen. Bruxisme heeft verschillende risicofactoren, waaronder psychogeen (depressie, angst en stress), fysiologisch (verminderde kwaliteit van slaap of verstoorde neurotransmitters), of exogeen (drugs, alcohol of roken).

Er zijn diverse tandheelkundige gevolgen, welk vermoedelijk veroorzaakt worden door bruxisme of zorgen voor verergering. Hierbij kunt u denken aan:

 • Problemen aan het tandvlees of bij tanden/kiezen waarbij een wortelkanaalbehandeling is uitgevoerd
 • Faalgedrag van restauraties
 • Falen van kronen of bruggen op implantaten
 • Slijtage van het gebit
 • Spierpijn van de kauwspieren of kaakgewrichtspijn

Diagnose van bruxisme

Bij het stellen van een diagnose bij patiënten met een mogelijkheid op bruxisme gelden dezelfde basisprincipes als bij andere behandelingen. De tandarts start met het verkrijgen van informatie door middel van een vragenlijst en het vergaren van relevante informatie. Naar aanleiding van de verkregen informatie en vragenlijst kan de tandarts een voorlopige diagnose opstellen. Na het stellen van de voorlopige diagnose, zal de tandarts verschillende klinische testen uitvoeren.

Behandeling van bruxisme

Na het stellen van de voorlopige diagnose, zal de tandarts verschillende klinische testen uitvoeren. Aan de hand van de verkregen gegevens uit de verschillende testen kan de meest waarschijnlijke diagnose, mogelijke etiologie en de behandelnoodzaak worden bepaald. In overleg met de patiënt wordt besloten om al dan te behandelen, of door te verwijzen voor verdere diagnostiek of behandeling naar een multidisciplinair team of specialist.

Maak een afspraak

Bij tandartspraktijk Vermeulen, kunnen wij voor u onderzoeken of u leidt aan de gevolgen van bruxisme en indien nodig behandelen. Heeft u last van stress en de mogelijke gevolgen daarvan op uw gebit, zoals tandenknarsen en kaakklemmen? Maak dan een afspraak bij één van onze praktijken in Voorthuizen of Barneveld. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

 • Van eigen tanden naar een kunstgebit

  30 december 2021

 • Gaatjes in het melkgebit

  16 december 2021

 • “Mijn kind heeft gele kiezen… hoe komt dat?”

  02 december 2021