Tandarts

In 2017 is Manon Hoorn-Kraaijenhof met veel plezier als tandarts afgestudeerd aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). In de tandheelkunde gaat het haars inziens niet alleen om de technische handelingen, maar ook om het persoonlijke aspect. Zij vindt het belangrijk dat iedere patiënt zich zoveel mogelijk op zijn/haar gemak voelt en durft aan te geven hoe ze hem/haar het beste kan helpen. Tijdens haar studie heeft ze extra onderwijs gevolgd op het gebied van de kindertandheelkunde. Hiervoor heeft zij met kindertandartsen gewerkt en haar eindscriptie heeft ze ook op de afdeling kindertandheelkunde uitgevoerd.

“Ik vind het een leuke uitdaging om elk kind op een passende, zoveel mogelijk ontspannen en speelse wijze te kunnen helpen om zo angst voor de tandarts te voorkomen of in ieder geval zoveel mogelijk te verhelpen”, aldus Manon. Na haar afstuderen heeft zij nog een opleiding gevolgd om Midazolam te kunnen gebruiken bij angstige kinderen. Dit is een sedativum, een kalmerend middel, wat er meestal voor zorgt dat het kind rustiger en meer ontspannen wordt tijdens de behandeling en trager reageert op prikkels.

Manon: “In groep 8 maakte ik als kind een werkstuk over de tandarts. Ik heb toen meegekeken in een praktijk en vond het allemaal reuze interessant. De laatste zin van mijn werkstuk luidde: “Misschien wordt ik later zelf wel tandarts.” En dat idee is nooit helemaal uit mijn hoofd geweest. Op de middelbare school heb ik mij georiënteerd op allerlei verschillende studies, maar tandheelkunde stak er voor mij toch echt met kop en schouders bovenuit. Het leek me fantastisch om de hele dag door allerlei verschillende mensen te ontmoeten die ik zou kunnen helpen; bij pijn, maar ook bij het onderhoud aan hun gebit of bij bijvoorbeeld esthetische wensen. De veelzijdigheid van het beroep maakt het wat mij betreft extra leuk en uitdagend.”

  • Hoe vaak moet ik mijn tandenborstel vervangen?

    26 juni 2024

  • Snus: het betere roken?

    23 mei 2024

  • Is elektrisch tandenpoetsen beter?

    25 april 2024