Allereerst: blijf vooral rustig

Zoek de tand op en raak deze niet aan bij de wortel. Je kunt de tand een seconde of 10 afspoelen onder de koude kraan maar ga de tand niet schoonborstelen. Dit is niet noodzakelijk en zorgt ervoor dat belangrijke celletjes beschadigd raken. Als het mogelijk is kun je de tand voorzichtig in het gat in de kaak terug plaatsen. Lukt dit niet of vind je dit te spannend; niet erg. De tand kan ook tijdelijk in melk of los in de mond worden bewaard.

Bel de tandarts op

De tandarts zal de tand zo goed mogelijk terug plaatsen en spalken aan de tanden ernaast. De uitgevallen tand zal in de meeste gevallen weer vastgroeien in de kaak. De weken daarop zul je verschillende keren langs moeten komen om te kijken hoe het gaat met de tand. Het kan noodzakelijk zijn om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren omdat de zenuw is afgestorven. De tandarts zal dit met je overleggen.

Soms lukt het niet om de tand terug te plaatsen of begeeft de tand het na het terugplaatsen alsnog. In dat geval zal de tandarts met je bespreken hoe de lege plek kan worden opgevuld.

Plaats geen melktanden terug!

Let op: Is het een melktand die eruit gevallen is? Plaats deze dan niet terug! Dit kan ertoe leiden dat de opvolger beschadigd raakt. Het kan zijn dat je twijfelt of het een melktand of een volwassen tand is. Daarom is het ook in dit geval verstandig om langs de tandarts te gaan zodat deze kan beoordelen wat er moet gebeuren.

Neem contact op

Heb je onverhoopt een ongeluk gehad met jouw tand? Tandartsenpraktijk Vermeulen staat voor je klaar! Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij één van onze vestigingen in Barneveld of Voorthuizen.

Neem contact op

  • Hoe vaak moet ik mijn tandenborstel vervangen?

    26 juni 2024

  • Snus: het betere roken?

    23 mei 2024

  • Is elektrisch tandenpoetsen beter?

    25 april 2024