Wacht niet te lang met de controle

Het is belangrijk om niet te lang wachten met de controle, vertelt tandarts Rogier Vermeulen. ,,Als een gaatje onopgemerkt blijft, dan is er meer weefselverlies en is de kans op een wortelkanaalbehandeling groter. Ook een onbehandelde tandvleesontsteking, kan uiteindelijk tot verlies van kiezen en tanden leiden.”

,,Als er een probleem is, is het beter dat die eerder wordt opgemerkt’’, vervolgt de tandarts. ,,Mensen lopen niet onnodig rond met pijn, de behandeling hoeft minder uitgebreid en de patiënt ervaart daarna minder last. Met de huidige technieken van verdoving zijn de meeste behandelingen pijnvrij uit te voeren.”

Wacht niet te lang met de controle

Angst voor de tandarts

Mensen die bang voor de tandarts zijn adviseert Vermeulen om dit bij het maken van de afspraak aan te geven. ,,Dan kunnen we de behandeling verlengen en uitgebreider uitleggen wat we doen.” Voor kinderen met angst neemt Vermeulen nog meer tijd. ,,Ze kunnen meerdere afspraken maken zodat ze in kleine stapjes aan ‘de witte jassen’ wennen. Eerst mogen ze in de stoel zitten, daar worden hun tandjes geteld en zien ze de instrumenten. In een later stadium kunnen ze dan in behandeling.” Uiteraard worden ze achteraf beloond met een klein cadeautje, zoals een stuiterbal of een sticker.

Advies bij een tandartsverzekering

Naast het tijdig maken van een afspraak, is het ook belangrijk om de verzekering goed geregeld te hebben. En daar heeft de tandarts nog wel een advies: ,,Kijk vooral goed uit dat je je niet oververzekerd. De premie is best hoog in verhouding met hoeveel er vergoed wordt.” Wel is het verstandig om een ongevallenverzekering te nemen. ,,Als je op je voortanden valt, dan kost een behandeling al snel een paar duizend euro. Dat is een serieus risico, want zoiets kan je overkomen en dan moet je ineens dat geld ophoesten.”

Bron: Barneveldse Krant

  • Mondzorg voor mensen met een verstandelijke beperking

    30 november 2023

  • Thuis uw tanden bleken

    12 oktober 2023

  • Invloed van mondgezondheid op gehele gezondheid

    08 september 2023