Wat is sealen?

Het woord ‘sealen’ betekent afdichten of verzegelen. Dit is soms nodig bij tanden of kiezen met diepe groefjes. Er wordt een laagje in het groefje aangebracht, waardoor het tandoppervlak weer glad wordt en beschermd wordt tegen tandplak. Dit laagje kan transparant of geelwit zijn. Het is een preventief middel om te voorkomen dat er gaatjes ontstaan.

In dit artikel

Lees in dit artikel meer over het ‘sealen’ van uw tanden. Kies hieronder uit één van de onderwerpen omtrent deze preventietechniek:

Wanneer is sealen nodig?

Soms zitten er groefjes in tanden of kiezen die niet goed schoon te houden zijn. Ze zijn zo smal of diep, dat je daar met de tandenborstel niet komt. Daardoor kunnen er snel gaatjes ontstaan. Sealen wordt het vaakst gedaan in het kauwoppervlak van blijvende kiezen die net doorbreken. Soms kan het ook nodig zijn op andere plekken waar diepe groefjes zitten.

Moeten alle kiezen worden geseald?

Het sealen is alleen nodig als de groefjes diep zijn en niet goed schoon te houden zijn. Dit wordt beoordeeld bij de controle. Als verwacht wordt dat er gaatjes in de tand ontstaan, kan besloten worden om de tand te sealen.

Hoe verloopt de behandeling?

Als eerste worden de groefjes wat geslepen, dit is meestal niet gevoelig. Kinderen vinden het wel soms lastig om de mond lang open te houden. Als de tand geslepen is, wordt deze drooggelegd met watjes, een afzuiger en soms een rubber lapje. Vervolgens wordt er kort met een kwastje een laagje aangebracht waarna het seallaagje beter hecht. Daarna wordt het seallaagje aangebracht in het groefje van de tand en hard gemaakt met een uithardingslamp.

Blijft het seallaagje voor altijd zitten?

Omdat het seallaagje niet zo sterk is als een vulling, kan deze na verloop van tijd verdwijnen. Dat is niet erg als de tand daarna goed schoongehouden wordt. Wanneer het toch nodig is, kan er een nieuw laagje worden aangebracht. Het is belangrijk om regelmatig langs te komen voor controle, zodat de behandelaar in de gaten kan houden of het nodig is om tanden te sealen.

Maak een afspraak

U kunt bij Tandarts Vermeulen terecht voor alle onderdelen van de tandheelkundige zorg. In al onze behandelingen staat een duurzaam behoud van uw gebit centraal. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij één van onze vestigingen in Barneveld of Voorthuizen.

Maak een afspraak

  • Mondzorg voor mensen met een verstandelijke beperking

    30 november 2023

  • Thuis uw tanden bleken

    12 oktober 2023

  • Invloed van mondgezondheid op gehele gezondheid

    08 september 2023