Pijn aan uw gebit
Gebitsproblemen kunnen behoorlijk pijnlijk zijn en vaak onverwachts optreden. Of het nu gaat om een scherpe, stekende pijn of een doffe, aanhoudende pijn, het is belangrijk om te weten hoe je moet handelen.
In dit artikel
In dit artikel leggen we uit wat je kunt doen als je last hebt van gebitsklachten, wanneer deze acuut zijn en wanneer je nog even kunt wachten met een bezoek aan de tandarts. Ook geven we tips voor wat je kunt doen als de pijn zich voordoet buiten de reguliere openingstijden van de tandartspraktijk. Klik op één van de onderstaande onderwerpen om direct meer te lezen:
Wanneer is het acuut/spoed?
Bepaalde tandheelkundige problemen vereisen onmiddellijke aandacht, omdat ze ernstige gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid. In de volgende gevallen is het belangrijk om direct contact op te nemen met onze praktijk:
- Zeer pijnlijke tanden of kiezen
Als de pijn zo hevig is dat je niet kunt slapen, eten of functioneren, of als je koorts hebt in combinatie met kiespijn. Dit kan duiden op een diepere infectie of een abces. - Gezwollen tandvlees of gezicht
Dit kan een teken zijn van een ernstige infectie, zoals een abces dat mogelijk verdere complicaties kan veroorzaken als het onbehandeld blijft. - Tandbeschadiging
Als een tand is gebroken, loszit of volledig is uitgeslagen, vooral na een ongeluk. Tijdig ingrijpen kan essentieel zijn om de tand te redden. - Ernstige bloedingen
Als je tandvlees hevig bloedt en het bloeden stopt niet na enkele minuten druk uitoefenen, kan dit duiden op een diepere wond of een probleem met de bloedstolling.
In deze gevallen moet je ons zo snel mogelijk bellen zodat we je kunnen helpen om verdere complicaties te voorkomen.
Wanneer kan een pijnklacht wachten?
Niet alle tandheelkundige problemen vereisen onmiddellijke aandacht. In de volgende gevallen kun je vaak enkele dagen wachten, zonder dat dit leidt tot ernstige complicaties:
- Milde tandpijn
Pijn die komt en gaat, en die je kunt beheersen met pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen. Vaak is deze pijn tijdelijk en kan worden veroorzaakt door iets simpels zoals voedsel dat vastzit tussen de tanden. - Loszittende vullingen of kronen
Hoewel ongemakkelijk, kunnen deze problemen meestal wachten tot je een afspraak kunt maken, tenzij er scherpe randen zijn die pijn of irritatie veroorzaken in je mond. - Lichte gevoeligheid
Als je gevoelig bent voor warmte of kou, maar geen andere symptomen hebt, kan dit wachten. Gevoeligheid kan te wijten zijn aan blootliggende tandhalzen of tandbederf dat niet direct een spoedbehandeling vereist. - Doorkomende kiezen
Zowel kinderen als volwassenen (bijvoorbeeld bij verstandskiezen) kunnen pijn ervaren door doorkomende tanden of kiezen. Deze pijn kan vaak worden verlicht met pijnstillers en hoeft meestal niet direct behandeld te worden.
Als de pijn echter aanhoudt of verergert, is het verstandig om een afspraak te maken om mogelijke complicaties te voorkomen.
Wat moet je doen bij pijn buiten de openingstijden?
Pijn aan je tanden of kiezen kan op elk moment optreden, ook buiten onze reguliere openingstijden. Dit kan erg vervelend zijn, vooral als je niet direct toegang hebt tot tandheelkundige zorg. In het geval van een spoedgeval kun je bellen naar 0342-417791. Je wordt dan doorverwezen naar de dienstdoende tandarts. Onze spoeddienst is aangesloten bij het ziekenhuis in Amersfoort. Houd er rekening mee dat deze spoeddienst duurder kan zijn dan de zorg binnen onze praktijk, dus gebruik deze alleen bij noodzaak.
Wat kun je zelf doen?
Als de pijn niet direct een spoedbehandeling vereist, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de pijn tijdelijk te verlichten:
- Pijnstillers
Neem een pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen. In sommige gevallen kan een combinatiegeneesmiddel met codeïne helpen. Let op dat je de maximale dosering volgens de bijsluiter niet overschrijdt. - Vermijden van bepaalde voedingsmiddelen
Probeer harde, zoete, hete of koude voedingsmiddelen te vermijden, omdat deze de pijn kunnen verergeren. - Flossen
Gebruik flosdraad als er voedseldeeltjes tussen je tanden vastzitten die mogelijk irritatie veroorzaken. - Spoelen
Spoel je mond met warm, licht gezouten water of een zachte kruidenthee zoals kamille om de pijn te verzachten en ontstekingen te verminderen. - Koud kompres
Breng een koud kompres aan op de buitenkant van je wang om zwelling en pijn te verminderen, vooral bij een abces of ontsteking.
Als de pijn niet binnen een redelijke tijd vermindert of als de symptomen verergeren, is het belangrijk om alsnog medische hulp te zoeken.
Het belang van preventie
Hoewel acute pijn en spoedgevallen soms onvermijdelijk zijn, is het voorkomen van gebitsproblemen altijd beter dan genezen. Regelmatige controles bij de tandarts kunnen veel problemen vroegtijdig opsporen en behandelen voordat ze ernstig worden. Zorg er ook voor dat je je gebit goed verzorgt door regelmatig te poetsen, te flossen en mondwater te gebruiken.
Door proactief te zijn in je mondhygiëne, kun je ernstige tandheelkundige problemen en pijn in de toekomst vaak voorkomen.