Waarom zijn röntgenfoto's belangrijk voor je gebit?

Röntgenfoto’s bieden beelden van delen van jouw mond en kaak die de tandarts niet kan zien door alleen naar de mond te kijken. Ze helpen bij het vroegtijdig diagnosticeren van tandvleesaandoeningen, tandbederf en andere gebitsproblemen. Ook geven deze foto's zicht op wortels, de kaak en andere structuren in de mond.

In dit artikel

In dit artikel leest u waarom röntgenfoto's belangrijk zijn, hoe vaak ze nodig zijn, en hoe veilig ze zijn. Klik op één van de onderstaande links om direct naar een specifiek onderwerp te gaan:

Waarom zijn röntgenfoto’s ook nodig in een noodgeval?

Bij een noodgeval is een röntgenfoto vaak noodzakelijk om te zien wat er in je mond is gebeurd, ook al heeft de tandarts de tanden, het tandvlees en andere structuren al goed geïnspecteerd. Hieronder vind je enkele situaties waarin de tandarts een röntgenfoto moet maken om een nauwkeurige diagnose te stellen.

Kiespijn of abces

Kiespijn kan worden veroorzaakt door een tandabces, tandvleesabces of een infectie. Dit is vaak alleen zichtbaar op een röntgenfoto als een donkere plek onder het uiteinde van de wortel te zien is.

Wortelbreuk

Na een trauma in de mond of het gezicht kunnen de wortels van je tanden afgebroken zijn. Een röntgenfoto is nodig om dit snel te constateren en de juiste behandeling te kunnen starten.

Grote gaatjes

Röntgenfoto’s zijn noodzakelijk om de omvang van schade door gaatjes te beoordelen. Hiermee kan de tandarts bepalen of een vulling, wortelkanaalbehandeling of kroon nodig is. In ernstige gevallen kan extractie noodzakelijk zijn.

Hoe vaak moet je een röntgenfoto laten maken?

Er is geen standaard antwoord op deze vraag, omdat dit per patiënt kan verschillen. Over het algemeen geldt: als je een gezond gebit hebt en regelmatig de tandarts bezoekt, volstaat eens per twee jaar een röntgenfoto. Bij parodontitis, tandimplantaten of andere gebitsproblemen kan het advies zijn om vaker een röntgenfoto te laten maken. Raadpleeg je tandarts bij twijfel.

Wat is het verschil tussen een röntgenfoto, een OPG en een CBCT-scan?

Een gewone röntgenfoto geeft een enkel beeld van bijvoorbeeld een tand of kies, en is tweedimensionaal. Een CBCT-scan daarentegen biedt een volledig driedimensionaal beeld van je mond. De tandarts kan hiermee bijvoorbeeld de ontwikkeling van verstandskiezen bekijken of de plaatsing van implantaten nauwkeurig plannen.

Hoe veilig zijn röntgenstralen eigenlijk?

Moderne digitale röntgenapparatuur gebruikt naar schatting 90% minder straling dan traditionele systemen. Hierdoor zijn de risico’s aanzienlijk verminderd en kan de tandarts veilig en effectief röntgenfoto's maken.

Kunnen röntgenfoto’s worden gemaakt tijdens een zwangerschap?

Röntgenfoto’s kunnen tijdens een zwangerschap veilig worden gemaakt als dat echt noodzakelijk is. De tandarts zorgt dan voor extra bescherming, zoals een loodschort. De straling is gericht op het gebit en vormt geen risico voor het ongeboren kind. In het ziekenhuis, bijvoorbeeld bij een MRI-scan, is dit anders en dien je de opnamen uit te stellen tot na de zwangerschap.

Als je borstvoeding geeft of probeert zwanger te worden, zijn er geen extra risico's verbonden aan het maken van röntgenfoto's.

  • Sporten en je mondgezondheid

    16 april 2025

  • Wat is pulpa of tandpulpa?

    06 maart 2025

  • Alles over de wortelkanaal behandeling

    06 februari 2025