Moeilijkheden met mondhygiëne

De motoriek is bij mensen met een verstandelijke beperking vaak zwak of helemaal beperkt. In de mond uit zich dat bijvoorbeeld in slappe lip-, tong- en wangspieren. Maar ook afwijkende tandstand, spierspanning, gebitsbeschadiging door vallen of stoten en voeding kunnen moeilijkheden in de mond geven. Daarnaast is tandenpoetsen de basis van een goede mondhygiëne. Dit is een secuur werkje en zeker niet eenvoudig.

In dit artikel

Of u nu bij een volwassene met een verstandelijke beperking het gebit poetst of bij een kind: u zult in meer of mindere mate tegen dilemma’s aanlopen. In deze blog beschrijven we de meest voorkomende problemen en geven we oplossingen voor een goede mondverzorging. Selecteer één van de onderstaande onderwerpen om direct meer te lezen:

Poets dagelijks het gebit

Het advies is om tweemaal per dag 2 minuten te poetsen. Dit na te streven is niet altijd makkelijk. Daarom is het in die situatie eenmaal per dag zorgvuldig poetsen beter dan twee keer per dag ‘half’ poetsen.

Kies voor een elektrische tandenborstel met een kleine borstelkop. Elektrische tandenborstels verwijderen bij juist gebruik meer tandplak dan de handtandenborstel. Aan het poetsen met een elektrische tandenborstel moet uw kind of cliënt beslist wennen. Neem daar twee weken de tijd voor! Lukt het ook na die periode niet om elektrisch te poetsen, kies dan voor een handtandenborstel met zachte haren en een kleine borstelkop. Soms is het ook niet mogelijk om een handborstel te gebruiken. Een gaasje of een vingertandenborstel kunnen praktische vervangers zijn. En als laatste optie kan een spoeling of een mondspray op basis van chloorhexidine eventueel uitkomst bieden. Belangrijk is dan wel dat u altijd eerst overlegt met de tandarts en om instructies vraagt. Het gebruik van een middel met chloorhexidine kan namelijk leiden tot verkleuring van de tanden.

Gebruik fluoridetandpasta

Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Gebruik daarom een tandpasta met fluoride. Wanneer het spoelen lastig gaat na het poetsen, is het geen probleem als de tandpasta wordt doorgeslikt.

Naar de tandarts of mondhygiëniste

Ga met uw kind minimaal 2 keer per jaar naar de tandarts of mondhygiëniste. Het gebit wordt dan goed gecontroleerd en u krijgt begeleiding om de mond gezond te houden. Ingrijpende behandelingen kunnen zo voorkomen worden. Is er sprake van pijn? Stel een bezoek dan niet langer uit en maak een afspraak.

Juiste poetshouding

Een juiste poetshouding is belangrijker dan u wellicht denkt. Te vaak staan ouders of begeleiders voor hun cliënt of kind. Maar dan heeft u weinig zicht in de mond en daardoor geen controle over uw kind of cliënt en staat u zelf in een kwetsbare positie. Laat uw kind of cliënt zitten en ga schuin achter hem/haar staan.

Bij personen met een slikstoornis kan tandenpoetsen de kans op verslikken vergroten. Poets dan hun tanden eens zonder tandpasta. Breng na de poetsbeurt wat tandpasta aan op de vinger en ‘smeer’ de tanden en kiezen ermee in.

Het reinigen van een kunstgebit/prothese

De prothese van uw cliënt moet u ook goed schoonmaken. Als u het kunstgebit niet regelmatig schoonmaakt, blijven er voedselresten achter, zowel op het kunstgebit als eronder. Hierdoor kan het tandvlees gaan ontsteken. Er zijn speciale prothese-tandenborstels te koop bij de drogisterij of apotheek. Gebruik hiervoor geen tandpasta, want dit heeft een schurend effect. Het kunstgebit poetsen met vloeibare zeep is een goed alternatief.

Neem contact op

Heeft u nog vragen over goede mondverzorging voor mensen met een verstandelijke beperking? Tandartsenpraktijk Vermeulen staat voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en neem contact op met één van onze vestigingen in Barneveld of Voorthuizen.

Neem contact op

  • Is elektrisch tandenpoetsen beter?

    25 april 2024

  • Wolf in het gebit

    04 april 2024

  • Complexiteit van (orale) lichen planus

    29 februari 2024