Waar zit de tongpiercing in de mond?

Van de mondpiercings komt een exemplaar in de tong het meeste voor. Het is een recht of gebogen staafje metaal met aan twee uiteinden een balletje. De piercing kan worden geopend door een van de twee balletjes aan uiteinde los te draaien. Tongpiercings worden vaak in het midden van de tong geplaatst. Het aanbrengen van een piercing moet met een steriele naald onder steriele omstandigheden gebeuren. Eerst markeert de piercer de plek waar de tongpiercing moet komen. Controleer dit goed!

Zorg er bij een tongpiercing voor dat deze ver genoeg naar achteren wordt geplaatst, zodat de piercing je tanden en tandvlees niet raakt.

Problemen door mondpiercings?

Mondpiercings kunnen verschillende (ernstige) problemen veroorzaken. Ze kunnen niet alleen je tanden en tandvlees beschadigen. Ook kunnen ze een bedreiging zijn voor je algemene gezondheid. Na het plaatsen van de piercing gaat het gebied van de tong weer genezen. Maar ook hier kunnen complicaties bij ontstaan. Denk daarbij aan ingroeiing van de piercing, tandvleesontsteking, terugtrekkend tandvlees, tandbreuk en zelfs aangezichtspijn. Als een ontsteking niet overgaat, neem dan contact op met je huisarts of piercer. Mogelijk moet de tongpiercing worden verwijderd.

Met een mondpiercing heb je ook meer kans op het krijgen van ontstoken tandvlees. Rood gezwollen of bloedend tandvlees duidt er meestal op. Voornamelijk bacteriën zijn de veroorzaker van ontstoken tandvlees. Vaak is een ontsteking oppervlakkig. In ergere gevallen kan de ontsteking verder gaan en het daaronder gelegen kaakbot aantasten en afbreken. Met een goede mondhygiëne kun je tandvleesontsteking voorkomen.

Piercings kunnen ook in de lip zitten. Piercings die zich in de onderlip bevinden kunnen er voor zorgen, dat het tandvlees gaat terugtrekken. Maar ook tongpiercings kunnen dat effect hebben. Bij lippiercings veroorzaken vooral terugtrekking aan de voorkant van het tandvlees en bij tongpiercings aan de binnenkant van het tandvlees. De wortels van de onderste snijtanden kunnen (gedeeltelijk) bloot komen te liggen. Deze blootliggende vlakken zijn niet voorzien van een sterke laag glazuur en daarom erg gevoelig of vatbaar voor het krijgen van gaatjes. Eenmaal terug getrokken tandvlees komt niet meer terug.

Mondpiercings en mondgezondheid

Met de piercing naar de tandarts, kan dat?

Laat de tandarts of mondhygiëniste weten als je een mondpiercing draagt. Zij kunnen met regelmaat contoleren of je piercing invloed heeft op je mondgezondheid. In geval van een verdoving in de onderkaak kan de behandelaar vragen je piercing weg te halen. Moeten er foto’s gemaakt worden? Zorg dan dat je je mondpiercing(s) verwijdert als je de foto’s moet laten maken.

Tips voor piercingdragers

Kies een gekwalificeerde piercer! In Nederland geldt een wet die van toepassing is op het zetten van piercings. Het Landelijke Centrum Hygiëne en Veiligheid heeft hygiënerichtlijnen opgesteld. Piercers zijn verplicht deze richtlijnen na te leven. Wie voldoet krijgt een vergunning. De GGD en Keuringsdienst van Waren controleren jaarlijks of de piercingstudio’s zich aan de richtlijnen houden. Kies dus niet zomaar de eerste de beste shop!

En als laatste: speel niet met je mondpiercing. Hiermee wordt de meeste schade aan tanden en tandvlees aangebracht.

Maak een afspraak

U kunt bij Tandarts Vermeulen terecht voor alle onderdelen van de tandheelkundige zorg. In al onze behandelingen staat een duurzaam behoud van uw gebit centraal. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij één van onze vestigingen in Barneveld of Voorthuizen.

Maak een afspraak

  • Waarom moet de tandarts een foto maken van mijn gebit?

    04 oktober 2024

  • Kiespijn: wat nu?

    05 september 2024

  • Thuis uw tanden bleken

    01 augustus 2024