Waardoor ontstaan kaaskiezen?

Meestal treden kaaskiezen op bij de eerste grote kiezen. Vaak zijn het enkele plekjes, maar ook een heel vlak kan worden aangetast. Kaaskiezen zijn gevoeliger voor gaatjes en kunnen afbrokkelen door slijtage.

De oorzaak van kaaskiezen in het melkgebit is nog onbekend. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • Alcohol gebruik van moeder tijdens de zwangerschap
  • Laag geboorte gewicht
  • Koorts en ziek zijn van het kind in het 1e levensjaar
  • Erfelijke factor kan ook een rol spelen.

Bij de vorming van tandglazuur kan er soms wat mis gaan. Melkkiezen worden al voor de geboorte van het kind aangemaakt. Als het kind ongeveer 2 jaar oud is zijn de kiezen ontwikkeld en breken ze door. De ontwikkeling van de blijvende kiezen en snijtanden begint kort voor de geboorte en gaat verder in de 4 levensjaren. Is het kind de eerste 4 levensjaren vaak ziek geweest? Dan kan dat ook een oorzaak zijn van de verstoorde glazuurvorming in de blijvende kiezen. Blijvende kiezen breken door als het kind tussen de 5 en 6 jaar oud is. Deze liggen ver achter in de mond en daardoor moeilijk zichtbaar. Goed opletten tijdens het poetsen en na poetsen is daarom extra belangrijk.

Mijn kind heeft gele kiezen… hoe komt dat?

Zijn kaaskiezen pijnlijk?

Kaaskiezen kunnen gevoeliger zijn. Veel kinderen vinden het daarom niet prettig als deze kiezen gepoetst worden en is de kans op gaatjes krijgen groter daardoor. Ook het drinken van warme, koude, zoete of juist zure producten kan pijnlijk zijn.

Hoe kan ik weten dat ik kaaskiezen heb, of dat van mijn kind?

Als de kiezen doorkomen, zijn de geel bruine verkleuringen duidelijk waar te nemen. Voor een goede behandeling is het van belang zo vroeg mogelijk een diagnose te stellen. Vermoed je dat je kind kaaskiezen heeft of een verhoogde kans daarop. Ga dan naar de tandarts. Die kan aan de hand van röntgenfoto’s een inschatting maken welke dikte het glazuur van de tanden en kiezen heeft. Alleen als bij meerdere kiezen slecht glazuur wordt geconstateerd is er sprake van kaaskiezen.

Welke behandeling is nodig?

De behandeling hangt af van hoe slecht het glazuur is van de kaaskiezen. De tandarts zal beoordelen welke behandeling hij nodig acht. Goede mondhygiëne en het gebruik van fluoride is van groot belang. Ook kan de tandarts of mondhygiënste adviseren om extra te spoelen met een fluoride mondspoeling. Dit alleen, wanneer het kind goed kan uit spugen.

Wanneer er diepe groeven in de kaaskiezen zitten, kan het kauwvlak glad gemaakt worden met een speciale fluoride lak. Dit is een heel dun kunsthars laagje en zorgt ervoor, dat het poetsen makkelijker is. Kiezen die al verder aangetast zijn, zullen hersteld worden met een vulling. Ernstige gevallen kan de tandarts voorzien van een metalen kroon. Aanvallen van buitenaf kunnen de binnenkant van de kies dan niet meer bereiken en blijft de kies op die manier beschermt. Een regelmatig bezoek brengen bij de tandarts en/of mondhygiënste wordt aangeraden. Zo kan er gekeken worden, of het gebit goed gereinigd wordt en advies gegeven, waar nodig is.

Neem contact op

Heeft u nog vragen na het lezen van deze blog? Neem gerust contact met ons op! Klik op de onderstaande knop!

Neem contact op

  • Is elektrisch tandenpoetsen beter?

    25 april 2024

  • Wolf in het gebit

    04 april 2024

  • Complexiteit van (orale) lichen planus

    29 februari 2024