Een mooie glimlach

Toch levert het bleken van het gebit ook veel vragen op. Want is bleken schadelijk voor het gebit? Werken alle bleekproducten even goed? En kleuren vullingen ook mee als ik mijn tanden bleek? Wij willen je hier graag meer duidelijkheid over geven, zodat je zelf een goede afweging kan maken of je wilt bleken of niet.

Hoe werkt en bleekbehandeling?

De werkzame stof bij het bleken van tanden, is waterstofperoxide. Dit is verwerkt in een gel dat je met een spuitje in een bitje voor je tanden aanbrengt. Dit bitje wordt met gebitsafdrukken op maat gemaakt bij de tandarts. Afhankelijk van hoe wit je het gebit wilt krijgen, wordt zo'n bitje met bleekgel gemiddeld één tot twee weken lang 6 uur per dag gedragen. Ga niet te lang door met bleken, want het eindresultaat is 6 weken na het bleken pas goed zichtbaar. De tanden kunnen tijdens het bleekproces gevoelig worden, maar dit neemt binnen 24 uur weer af. Als het toch te gevoelig is, kan je het bleken even pauzeren en later weer oppakken.

Zodra de waterstofperoxide in aanraking komt met het vocht op je tanden, start er een reactie waarbij de stofjes in de waterstofperoxide botsen met de gekleurde moleculen van het glazuur, waardoor deze uiteenvallen in kleinere, ongekleurde moleculen en de tanden witter worden.

Tanden bleken

Zijn alle bleekproducten even goed?

In winkels en op webshops zijn erg veel producten verkrijgbaar die beweren je tanden te bleken. Toch werkt lang niet alles even goed en kunnen sommige producten zelfs schadelijk zijn, bijvoorbeeld van websites met producten die niet onder de Nederlandse wetgeving vallen. In veel gevallen zitten er vooral schurende materialen in die het gebit wel reinigen, maar ook kunnen beschadigen. Ook kan de concentratie van de waterstofperoxide te hoog of te laag zijn. Volgens de wetgeving mogen alleen tandbleekmiddelen die tot 0,1% waterstofperoxide bevatten of afgeven, buiten de tandarts om worden verkocht. Dit percentage is echter zo laag dat het weinig effect heeft.

Alleen een tandarts mag behandelingen met een hogere concentratie waterstofperoxide aanbieden met een maximaal percentage van 6%. Hogere percentages hebben een lagere pH, wat schadelijk is voor het tandglazuur. Door dit lagere percentage duurt het iets langer om de tanden te bleken, maar is de behandeling wel veilig én houdt het bleekresultaat langer aan.

Is het in alle gevallen verstandig en mogelijk om mijn tanden te bleken?

Als eerste is het belangrijk om te weten dat bleken alleen toegestaan is bij patiënten die 18 jaar of ouder zijn. Dan zijn de tanden voldoende ontwikkeld en ben je beter in staat om een goede afweging te maken om te bleken of niet.

Verder moet je er rekening mee houden dat vullingen, kronen, implantaten en facings niet mee bleken. Deze kunnen vaak wel vervangen worden, maar dit is soms een grote ingreep en kan bijvoorbeeld een vulling kosten die eigenlijk nog helemaal goed is.

Daarnaast kan door aanwezigheid van aanslag of tandsteen de bleekgel de tanden niet goed raken. Als dit het geval is, kan je dit eerst laten verwijderen bij de preventie-assistent of mondhygiënist.

Is bleken schadelijk voor het gebit?

Producten die via de tandarts verkrijgbaar zijn, voldoen aan strenge eisen, zodat deze bij gebruik volgens de voorgeschreven manier niet schadelijk zijn. Wel is buitenste deel van het glazuur direct na het bleken tijdelijk iets poreuzer en minder hard. Dit herstelt, zodra het glazuur in contact komt met speeksel. Daarom kan je, nadat je gebleekt hebt, het beste een half uur wachten met eten, drinken en je tanden poetsen en is het beter om tijdens het bleekproces niet te roken en geen voedingsmiddelen met veel kleurstoffen te nemen.

Hoe lang houdt het resultaat aan?

Hoe lang je tanden wit blijven na het bleken, hangt af van verschillende factoren, zoals voedingsgewoonten en het persoonlijke verkleuringsproces van het gebit. Mensen die bijvoorbeeld veel roken, rode wijn, koffie en thee drinken of voedingsmiddelen met veel kleurstoffen eten, zullen het resultaat minder lang behouden. Daarnaast wordt je glazuur door de jaren heen dunner door slijtage en gaat het onderliggende gele tandbeen meer doorschemeren. Dat maakt het moeilijker om de tanden wit te houden. Verder zullen de gebleekte tanden, net zoals niet-gebleekte tanden, na verloop van tijd weer verkleuren door veroudering.

Neem contact op

We hopen dat het beantwoorden van deze vragen je meer duidelijkheid geven over wat er komt kijken bij het bleken van het gebit. Als je toch nog vragen hebt, dan kan je die natuurlijk altijd stellen bij Tandartsenpraktijk Vermeulen. Neem contact op via de onderstaande knop!

Neem contact op

  • Waarom moet de tandarts een foto maken van mijn gebit?

    04 oktober 2024

  • Kiespijn: wat nu?

    05 september 2024

  • Thuis uw tanden bleken

    01 augustus 2024