Hoe kunt u zwangerschapsgingivitis herkennen?

Tijdens de zwangerschap vinden er hormonale veranderingen plaats. In de mond kunt u deze veranderingen ook opmerken. Het tandvlees is ontstoken: het gaat gemakkelijk en flink bloeden, het is (glanzend) rood en opgezwollen. In uw geval is er waarschijnlijk sprake van zwangerschapsgingivitis.

Hoe ontstaat zwangerschapsgingivitis?

Deze ontsteking van het tandvlees tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt door tandplaque en wordt bevorderd door uw geslachtshormonen. Tandplaque is een laagje van etensresten, speeksel en bacteriën wat op uw tanden en kiezen gaat zitten wat zodra u dit niet voldoende reinigt. U kunt deze ontsteking van het tandvlees vooral met een piek opmerken tijdens de derde zwangerschapsmaand.

Wat kunt u doen aan zwangerschapsgingivitis?

Heeft u hier last van? U kunt een afspraak maken bij de mondhygiëniste om de aandoening te bespreken, verbeteren en te verhelpen. U zult samen met de mondhygiëniste kijken naar de mondhygiëne en bespreken welke oplossingen er zijn om de situatie te verbeteren. Het kan soms zijn dat zwangerschapsgingivitis pas zal verbeteren na de bevalling, nadat de hormoonniveaus weer normaliseren.

Bloedend tandvlees tijdens zwangerschap

Zwangerschapsgingivitis is over, maar nu krijgt uw kind zijn of haar eerste tandjes, wat nu?

Gemiddeld krijgen baby’s hun eerste tandjes door bij 6 maanden. Dit proces kan gevoelig zijn en zij zullen daardoor waarschijnlijk meer huilen. Nog meer symptomen bij doorkomende baby’s met doorkomende tandjes kunnen zijn: kwijlen, prikkelbaar zijn, gezwollen tandvlees, onrustig slapen, weigeren te eten, op van alles bijten/kauwen of trekken aan de oren. Op ongeveer 3-jarige leeftijd zullen de 20 melktanden en -kiezen door zijn gekomen.

Is het eerste tandje door van uw baby. Begin dan direct met dagelijks tandenpoetsen. Het glazuur (buitenste laagje van de tand) is nog niet uitgegroeid en zal extra kwetsbaar zijn. Voor baby’s en peuters zijn er speciale tandpasta’s en (zachte) tandenborstels.

Tot een leeftijd van 2 jaar hoeft u gelukkig maar 1 keer per dag uw kind te poetsen. Daarna is het advies om 2 keer per dag de tanden en kiezen te poetsen. Tot de leeftijd van 10 jaar raden wij aan om dagelijks na te poetsen. De motoriek van uw kind is nog niet goed genoeg om het gebit volledig schoon te poetsen.

Tips bij doorkomende tandjes

  • Geef je baby iets om op te bijten of te kauwen. Er zijn speciale bijtringen, zelfs koelbijtringen die u in de koelkast bewaart. Dit is extra fijn en verzacht de pijn. Maar let op, leg de bijtring niet in de vriezer en maak hem regelmatig schoon!
  • Masseer het tandvlees van uw baby door zachtjes over het tandvlees te wrijven met uw vinger.
  • Geef uw baby iets kouds te eten of drinken.
  • Uw kunt met een wattenstaafje druppels Dentinox aanbrengen op het tandvlees. Dentinox is suikervrij en bevat een pijnstillende stof(lidocaïne). Lees voor gebruik de bijsluiter.
  • Ook zou u een homeopathisch geneesmiddel kunnen gebruiken, namelijk Chamodent van VSM. Dit is ook suikervrij en kan de pijn verzachten.

Gaatjes bij uw kind voorkomen?

Wist u dat uw kind zonder de cariës (gaatjes) bacterie wordt geboren? En dat het voorkomen van gaatjes dus begint bij de ouders of verzorgers? De bacterie die voor gaatjes veroorzaakt is besmettelijk en overdraagbaar. Iedereen wordt geboren zonder deze bacterie, maar door uitwisseling van bijvoorbeeld speeksel kan dit worden overgedragen. U kunt de kans op besmetting verminderen als u zelf een goede mondhygiëne heeft, waardoor er minder cariës bacteriën in het speeksel aanwezig zijn.

Maak een afspraak

Heeft u vragen en wilt u graag wat bespreken? Maak gerust een afspraak met de mondhygiëniste of tandarts. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

  • Is elektrisch tandenpoetsen beter?

    25 april 2024

  • Wolf in het gebit

    04 april 2024

  • Complexiteit van (orale) lichen planus

    29 februari 2024