Gebitsproblemen zo vroeg mogelijk signaleren

Allereerst is het belangrijk om eventuele gebitsproblemen zo mogelijk in een vroeg stadium te signaleren om zo ook problemen met de volwassen gebitselementen voor te zijn. Daarnaast is het van belang dat een kans al vroeg aan de tandartsbezoek kan wennen. We zien vaak dat kinderen die pas op latere leeftijd voor het eerst een tandarts bezoeken meer angst hebben voor de tandheelkundige situatie. Bij volwassenen die angst hebben voor de tandarts blijkt vaak dat ze deze angst reeds als kind hebben opgebouwd.

In dit artikel

Lees in dit artikel meer over de onderstaande onderwerpen omtrent kindertandheelkunde:

Vertrouwen in de tandarts

Angst ontstaat vaak door een negatieve ervaring in het verleden. Bijvoorbeeld een vervelende behandeling. Daarnaast worden veel kinderen angstig door verhalen over de tandarts door bijvoorbeeld vriendjes of merken zij onbewust dat hun ouders bang zijn voor de tandarts. Door al op jonge leeftijd, vanaf een jaar of 2,5, je kind mee te nemen naar de praktijk leren zij al vroeg dat een bezoek aan de tandarts niet spannend hoeft te zijn. Uiteraard is het verstandig om uw kind niet mee te nemen naar behandelingen waar u zelf tegenop ziet. Kinderen voelen dit doorgaans haarfijn aan. Doordat er op jongere leeftijd vaak nog niet hoeft te worden behandeld, blijft een bezoek beperkt tot het ‘tellen van de tandjes’ en het uitzoeken van een klein cadeautje. Hierdoor krijgt het kind meer vertrouwen in de tandarts en zal het zich later meestal ook makkelijker laten behandelen.

Voorbereiden op tandartsbezoek

Als ouder kun je het kind voorbereiden op het tandartsbezoek door kort uit te leggen wat er gaat gebeuren. Ook bij een behandeling is het belangrijk om eerlijk te zijn. Door bijvoorbeeld te zeggen dat niets voelt van een prikje terwijl je zelf weet dat je dit vaak wel voelt, raakt een kind het vertrouwen kwijt en staat de tandarts al met 1-0 achter. Ook zeggen dat de tandarts niets gaat doen terwijl je weet dat er een bepaalde behandeling plaats moet vinden werkt averechts.

Plan van aanpak

Tijdens de behandeling zal te tandarts trachten de behandeling zo prettig mogelijk te laten verlopen voor uw kind. Dit lukt helaas niet altijd. Er bestaat altijd een kans dat een behandeling tegen valt of dat een kind te angstig is om goed te worden behandeld. In zo’n geval zal de tandarts samen met de ouders overleggen over een plan van aanpak. In onze praktijk is het in sommige gevallen mogelijk om uw kind met behulp van midazolam te behandelen. Dit is een middel om uw kind rustiger te maken waardoor het minder gespannen is voor de behandeling en de behandeling minder indruk maakt. Soms is het beter om een kind te verwijzen naar een gespecialiseerde praktijk. De behandelaar kan dit tijdens een consult met u bespreken.

Maak een afspraak

Benieuwd wat Tandartsenpraktijk Vermeulen voor jouw kind kan betekenen? Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij één van onze vestigingen in Barneveld of Voorthuizen.

Maak een afspraak

  • Wolf in het gebit

    04 april 2024

  • Complexiteit van (orale) lichen planus

    29 februari 2024

  • Waarom heb ik fluoride nodig?

    02 februari 2024